Foto: Kim Hendriksen

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), heeft in samenwerking met het Curaçao Toerist Board (CTB) een informatiesessie voor hoteliers georganiseerd in verband met de dengue uitbraak. Inmiddels zijn zo’n twintig personen na een besmetting met dengue opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC)*. Drie mensen zijn overleden.

Hoewel de huidige situatie zorgwekkend is, is er geen reden tot paniek, benadrukt epidemioloog Yaskara Halabi. “In de afgelopen weken zijn helaas drie mensen overleden aan Dengue, vooral jonge mensen. Er moet echter worden opgemerkt dat mensen met onderliggende aandoeningen vatbaarder zijn voor ernstige gevolgen van een dengue infectie.” GMN heeft ook twintig gevallen onder toeristen geregistreerd.”

Vorige uitbraak dengue
Curaçao kampt momenteel, net als omliggende eilanden in het Caribisch gebied en verschillende landen in Zuid-Amerika, met een uitbraak van dengue. Ook zika en chikungunya zijn gesignaleerd. “De laatste keer dat Curaçao in de ban was van een dengue uitbraak was in 2010 en 2011. Maar ook toen hebben we niet zoveel besmettingen gezien als nu”.

In 2015 en 2016 waren er ook muggenziektes op het eiland, toen was er sprake van een uitbraak van het zika-virus en chikungunya. Volgens Halabi zijn zika en chikungunya momenteel ook op het eiland gesignaleerd. En is er ook een opkomende ziekte dat naar verwachting ook Curaçao zal bereiken: het oropouche-virus.”

Preventie
GMN benadrukt het belang van preventieve maatregelen. “Het is van cruciaal belang dat hotels, maar ook huishoudens, broedplaatsen van muggen opsporen,” zegt Halabi. “Het is aangetoond dat muggen niet alleen in schoon water, maar ook in ‘vies’ water, zoals rioolwater, eitjes leggen.” Het ministerie waarschuwt zowel inwoners als toeristen voorzorgsmaatregelen te nemen bij een bezoek aan het eiland.

Pijn en koorts
Tatiana van Steveninck is recent hersteld van dengue. Ze beschrijft haar ervaring met de ziekte als volgt: “Ik voelde die dag al dat ik ziek zou worden,” deelt Tatiana. “Ik ben ‘s middags naar huis gegaan en al snel begon ik koorts te krijgen. Die ging gepaard met pijn in mijn lichaam, hoofd en gewrichten en ik had het erg koud,” herinnert Tatiana zich. “Ik begon met paracetamol, maar ik voelde me steeds slechter.”

Na een gevaarlijk hoge koorts op de tweede dag, vervolgt ze, lag ze in bed te ijlen. “Ik was bang dat ik naar het ziekenhuis moest gaan”, vertelt ze. “Ondanks dat het heel warm was in mijn slaapkamer, had ik de airconditioning uit, warme kleding aangedaan en lag ik onder een warme deken te rillen van de kou.”

“Na acht dagen begon ik me eindelijk iets beter te voelen. Ik had geen koorts meer maar ik was nog steeds erg moe en zwak,” zegt ze. “Hoewel ik nu aan het herstellen ben, heeft mijn lichaam nog wat tijd nodig om volledig te herstellen.”

Broedplaatsen
Volgens Halabi is het probleem met dengue dat een tweede infectie ernstige complicaties kan veroorzaken. “Het is van cruciaal belang dat we de broedplaatsen van muggen aanpakken,” benadrukt ze. “Hoewel er druk kan zijn vanuit de gemeenschap om in de wijken te gaan spuiten, heeft dat geen zin zolang de broedplaatsen niet worden verwijderd.”

*Update
Volgens Tasha de Meza van het CMC, zijn sinds 20 november 109 ziekenhuisopnamen geweest in verband met een dengue besmetting of een verdenking daarvan. Daarbij ging het om in totaal 106 patiënten.