dick_1649

Viroloog Dr. Byron Martina | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Een tiental patiënten op Curaçao is besmet met een onbekend virus. Zij meldden zich bij de huisarts met Chikungunya-achtige verschijnselen: koorts, pijn in de gewrichten en rode huiduitslag. Chikungunya is een virusziekte die wordt overgedragen door de mug.

Alle patiënten werden vervolgens getest op de muggenziektes Chikungunya, Zika en Dengue, maar de uitslagen waren in alle gevallen negatief. Dr. Byron Martina, viroloog aan de Erasmus universiteit en de Universiteit van Utrecht neemt de samples nu mee om in Nederland onderzoek te doen.

Dr. Byron Martina in gesprek met Dick Drayer

Dr. Byron Martina wil graag weten of er mogelijk sprake is van een besmetting met het relatief onbekende Mayaro-virus en of de patiënt kruisbescherming tegen dit virus geniet, omdat die mogelijk in een eerder stadium door het verwante Chikungunya-virus is besmet. “De kans dat het ook daadwerkelijk om Mayaro gaat is klein”, zegt Martina. “Het virus komt tot nog toe vooral voor in bosrijke omgevingen met apen, zoals in Brazilië en Trinidad. Dus je verwacht het niet”

In 2015 werd juist daar, in Trinidad, een 8-jarig jongetje gediagnosticeerd, net als in Haïti. “Er zijn inderdaad aanwijzingen dat het virus ‘urbaan’ is geworden, dus mogelijk ook in settings zoals hier op Curaçao overgedragen zou kunnen worden”, zegt Martina

Mayaro wordt overgedragen door een andere mug dan de Tijgermug, die verantwoordelijk is voor de transmissie van Dengue, Chikunguya en Zika. “Maar we weten uit laboratorium onderzoeken dat virussen het vermogen hebben zich aan te passen aan nieuwe muggen. Na de orkaan Matthew zijn de omstandigheden bovendien erg gunstig voor de tijgermug. Als het virus zich aanpast aan die mug, hebben we wel een probleem”, aldus Martina.

Voorlopig hoeft Curaçao zich geen zorgen te maken, vindt Martina. “We moeten ons ook niet blind staren op Mayaro. We moeten breed testen en eerst maar eens zien of het om iets nieuws gaat, iets dat we nog niet kennen.”

Vandaag heeft de viroloog een meeting met GGD-epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Samen gaan ze een protocol opzetten om het onderzoek in Nederland te faciliteren.

Door Dick Drayer