De aedes aegypti is de factor die het dengue-virus overbrengt

De aedes aegypti is de vector die het dengue-virus overbrengt

WILLEMSTAD – De voorlichtingscampagnes over dengue zijn dit jaar nog niet gestart. “Eigenlijk zijn we te laat”, laat medisch entomoloog Gisette Seferina weten.


Seferina hoopt dat er snel actie wordt ondernomen en wil zich richten op de overdragers van dengue. “We willen niet alleen de broedplaatsen van muggen aanpakken, maar gaan ons ook richten op het voorkomen van muggenbeten.”

Elisa Koek in gesprek met Gisette Seferina

De mug die dengue overbrengt is de aedes aegypti, ook wel tijgermug genoemd. De tijgermug plant zich het liefst voort in vers, stilstaand water. “Dit is de enige mug op Curaçao die dengue kan overbrengen”, vertelt Izzy Gerstenbluth, hoofd Epidemiologie bij de GGD. “De tijgermug is een andere mug dan de alledaagse mug die eitjes legt in de beerput. Vandaar dat dengue vooral in het regenseizoen voorkomt wanneer er meer vers water te vinden is. De mug heeft natuurlijk wel het virus nodig om mensen te besmetten. Hoe meer vers water, hoe meer muggen en dengue.” De aedes aegypti is altijd aanwezig op Curaçao, dus de kans op dengue is er het hele jaar door.


Volgende uitbraak
In Latijns-Amerika zijn dit jaar al meer dan duizend mensen overleden aan dengue. Toch zegt dit volgens Gerstenbluth weinig over de situatie op Curaçao. “Er zijn vaker uitbraken geweest, ook op buureilanden, terwijl het op Curaçao meeviel. De meeste epidemieën hebben een cyclus van drie of vier jaar waardoor er eens in de zoveel jaar een uitbraak is. Hierna volgt vaak nog een periode van na-ebben waarin veel mensen immuun zijn voor het type virus dat is uitgebroken.” Wanneer een volgende uitbraak komt, is moeilijk in te schatten voor Gerstenbluth. “Ik ben geen profeet, maar het zou dit of volgend jaar kunnen zijn.”


Monitoren
“Het is normaal dat dengue voorkomt in de regentijd. Wanneer het meer voorkomt dan we hadden verwacht, trekken we aan de bel. De afgelopen jaren is het virus binnen de perken gebleven en we blijven het in de gaten houden.” Gerstenbluth hamert erop dat iedereen kan helpen met het voorkomen van verspreiding van het virus door stilstaand regenwater in en om het huis te voorkomen.


Bescherming
Gisette Seferina richt zich ook op het voorkomen van muggenbeten. Ze wil mensen informeren over bescherming tegen steken. “Daarom wil ik dat er voorlichting komt over het voorkomen van muggensteken op cultureel niveau. Sportevenementen of culturele avonden worden vaak georganiseerd rond zonsondergang, het moment waarop tijgermuggen het actiefst zijn. Mensen moeten zich dan beschermen door lange mouwen en broeken te dragen. Ook muggenspray kan helpen. Mensen moeten bewust zijn dat zij dengue alleen kunnen krijgen door een steek van een mug.”


Tot nu toe zijn er volgens Seferina nog geen meldingen binnengekomen van dengue. “De regentijd begint nu dus ik hoop dat we zo snel mogelijk actie kunnen gaan ondernemen. Het is een kwestie van de juiste mensen op de juiste plek krijgen.”


Door Elisa Koek