De Departementen van Volksgezondheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij op Saba binden de strijd aan met de mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van de tropische ziekte dengue. Het eilandsbestuur kondigde zondag verscherpte inspecties en controles aan om de verspreiding van deze ziekte tegen te gaan.

Het Department van Volksgezondheid heeft een toename van het aantal gevallen van dengue op Saba gerapporteerd. Het is niet bekendgemaakt om hoeveel ziektegevallen het gaat.

Bedreiging volksgezondheid
“Dengue vormt een ernstige bedreiging van de volksgezondheid, “ liet Gedeputeerde van Volksgezondheid Bruce Zagers zondag weten. “Alle noodzakelijke maatregelen zullen worden genomen om het risico voor de bevolking te verminderen.” Een flinke toename van de muggenpopulatie op het eiland wordt gezien als de oorzaak van de dengue-uitbraak . De gedeputeerde deed een beroep op de inwoners van Saba om te voorkomen dat muggen zich eenvoudig kunnen voortplanten.

Ziektebeeld
Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een virusziekte die voornamelijk wordt overgebracht door beten van de muggensoort Aedes aegypti. Plotse en vaak hoge koorts, zware hoofdpijn, pijn in gewrichten en spieren, en soms  huiduitslag zijn de belangrijkste symptomen. Dengue duurt na een korte incubatieperiode (minder dan 10 dagen) ongeveer zes tot zeven dagen. Er bestaat geen vaccin en ook geen medicatie tegen deze ziekte, die endemisch is in de Cariben.

Inspecties
De mug legt haar eitjes bij voorkeur in schoon, stilstaand water. Daarom wordt in de preventiecampagne op Saba afgeraden water te laten staan, bijvoorbeeld in bloempotten. Overheidspersoneel zal de komende twee weken tijdens inspecties dan ook met name letten op de aanwezigheid van stilstaand water in en rondom huizen en gebouwen.

Door: John van Kerkhof