Theo Heyliger, jarenlang de populairste politicus van Sint-Maarten, heeft een schikking getroffen met justitie op Sint-Maarten voor de verschillende panden die hij illegaal in bezit kreeg. De gebouwen worden alsnog van hem ontnomen en hij betaalt een boete van 5 miljoen dollar, maakt het Openbaar Ministerie bekend. 

Dat is de uitkomst een juridische strijd die meer dan drie jaar heeft geduurd. Op 15 mei 2020 werd Heyliger (53) door de rechtbank veroordeeld in de strafzaak Larimar tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor het aannemen van steekpenningen en witwassen. De verdachte heeft zich jarenlang als politicus verrijkt ten koste van de burgers van Sint-Maarten, zo oordeelde rechter.

Populaire politicus
Heyliger, die in 2009 de DP verliet en de UP People’s Party oprichtte, was tijdens zijn politieke carrière onder meer eilandraadslid, gedeputeerde en minister. Hij begon zijn politieke carrière op jonge leeftijd in 1995 en groeide uit tot de machtigste politicus op het eiland, net zoals zijn opa Claude Wathey. Die richtte de DP op in 1954.

De UP Party, de partij die Heyliger groot heeft gemaakt, is volgens hem door zijn andere partijgenoten leeggeroofd. Zo stelde hij in augustus van dit jaar nog in een radio-interview dat de partij door anderen is gekaapt ‘zoals terroristen een vliegtuig overnemen’.

Volgens Heyliger is dat onder meer gebeurd door een coup te plegen tegen zijn vrouw, Grisha Heyliger-Marten. Zij was onder meer Statenvoorzitter namens de UP, maar is inmiddels uit de partij vertrokken.

Ook over de zaak van het OM tegen hem – in zijn woorden: ‘de Nederlandse jacht’ op hem – heeft hij zich vaak teleurgesteld en boos uitgelaten.

Onderzoek
Volgens het OM heeft Heyliger jarenlang geld naar zich toe laten sluizen, in ruil voor politieke gunsten. Om te achterhalen om hoeveel geld dat gaat, is tegelijk met de strafzaak door het Recherche Samenwerkingsteam een onderzoek opgestart. Daaruit is volgens het OM gebleken dat Heyliger strafbare feiten heeft gepleegd, waarvoor hij werd veroordeeld.

Daardoor kon het justitie een andere zaak beginnen om dat bezit van hem af te pakken. Door een schikking hoeft justitie niet verder te procederen. Naast het geldboete van 5 miljoen dollar, moet Heyliger ook afstand nemen van rechten en huuropbrengsten van de panden.

Zowel Heyliger als het OM zullen de rechtbank verzoeken de ontnemingszaak Catfish gesloten te verklaren op 1 november. Voor de strafzaak waar hij wel voor is veroordeeld, moet hij nog zijn celstraf gaan uitzitten.

‘Stap naar een betere toekomst’

“Deze zaak liet zien hoe onwettig handelen door één enkele ambtenaar, aan wie de zorg voor en de ontwikkeling van het land is toevertrouwd, de vooruitgang kan vertragen en soms onherstelbare schade kan toebrengen aan het heden en de toekomst”, zegt het Openbaar Ministerie in een persbericht. “Het OM ziet de afronding van deze zaak als een gezamenlijke stap naar een betere toekomst voor het land Sint-Maarten.”

Het bedrag dat Heyliger volgens de schikking moet overmaken, 5 miljoen dollar, komt ten goede aan het criminaliteitsfonds.

Het onderzoek is gestart in maart 2017 en werd verricht door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) onder verantwoordelijkheid van het Centraal Team van het Parket van de Procureur-Generaal van Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Statia en Saba.