UP-leider Theo Heyliger = foto: Today / Leo Brown

UP-leider Theo Heyliger – foto: Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – De leider van de Verenigde Volkspartij (UP) Theo Heyliger heeft vrijdag op het eind van de dag in een schriftelijke reactie heftig gereageerd op de beslissing van de Rijksministerraad om gouverneur Holiday te verbieden de benoeming van hem en zijn ministers in het nieuwe kabinet goed te keuren, vóór er een door Nederland geleid integriteitsonderzoek naar de kandidaten is gedaan.

Het parlement vergadert maandagmiddag om 2 uur over de aanwijzing op verzoek van de UP. In een verklaring van bijna duizend woorden, stelt Heyliger dat het wel duidelijk is, dat de instructie tegen zijn persoon is gericht.

Heksenjacht

“Het is een heksenjacht waarmee zowel de bevolking als de gouverneur wordt beledigd. De Nederlandse regering heeft laten zien in staat te zijn, om zonder enig geloofwaardig bewijs, gekozen vertegenwoordigers in het koninkrijk tot doelwit te maken.”

De beoogde nieuwe minister president van Sint Maarten stelt verder dat de Nederlandse regering de democratie belachelijk maakt met een aanwijzing die is enkel is bedoeld om hem te diskwalificeren voor de positie van minister president en die hem kan bloot stellen aan mogelijke vervolging.

Kolonie
Heyliger vindt dat Nederland St. Maarten kennelijk nog steeds als een kolonie beschouwt die onderworpen kan worden aan de grillen van het moederland. Hij hint naar onafhankelijkheid: “Dit koloniale onderscheid is iets waarover de bevolking spoedig een beslissing moet nemen.”

Heyliger stelt ook dat geen enkele kandidaat-minister zichzelf, zijn familie, vrienden en bekenden zal onderwerpen aan “een vaag en onbegrensd onderzoek” zonder dat de parameters hiervoor bekend zijn.

Door Hilbert Haar