Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Parlementslid Theo Heyliger accepteerde in een periode van tien jaar steekpenningen ter waarde van bijna tien miljoen gulden van wegenbouwer Windward Roads, bruggenbouwer Volker Stevin en baggerbedrijf Devcon TCI. Dit blijkt uit de dagvaarding van het Openbaar Ministerie (OM), die op maandag openbaar werd.

Heyliger is in februari opgepakt als verdachte in de Larimar-zaak, waarbij onderzoek wordt verricht naar grootschalige fraude en corruptie in de bouwsector op Sint-Maarten. Hierbij zijn meerdere mensen binnen de overheid bij betrokken, vermoedt het OM.

Gedeputeerde en minister
Heyliger was gedeputeerde (wethouder) Openbare Werken tot de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010. Daarna werd hij de eerste minister van Huisvesting, Ruimtelijke Orde, Milieu en Infrastructuur van het land Sint-Maarten. Tot zijn arrestatie in februari was hij lid van het parlement als leider van de United Democrats.

Steekpenningen
Tussen 1 januari 2004 en 31 maart 2014 betaalde Windward Roads Heyliger ruim $1.8 miljoen (3.2 miljoen gulden) en nog eens $850,000 (1.5 miljoen gulden) contant plus $40,000 (71,600 gulden) via de bank. Ook verstrekte de aannemer een kredietfaciliteit van 900,000 gulden aan drie bedrijven, kluste het aan Heyliger’s huis voor ruim 135,000 gulden en deed het een Dodge Charger cadeau ter waarde van – volgens de dagvaarding – $200,000 (358,000 gulden).

Tussen 1 april 2009 en 1 oktober 2011 nam Heyliger nog meer steekpenningen aan: $700,000 (1,253,000 gulden) in ruil voor een bagger contract ten gunste van Devcon TCI Ltd. Ronald Maasdam en Caribbean Advice & Consultancy waren in deze deal betrokken.

Bouw verkeersbrug
Tot slot betaalden Volker Construction International en Volker Stevin Caribbean –via Maasdam en Advanced Consultech – bijna 2 miljoen gulden ($1,065,524) aan Heyliger voor het recht om een verkeersbrug over de Simpson Bay Lagoon te mogen bouwen.

‘Laat onze Theo met rust’

Toch is niet elke Sint-Maartenaar blij met de arrestatie van Heyliger, zo blijkt uit reacties die wij op straat van Philipsburg kregen in februari, vlak na zijn arrestatie. Bij het onderzoek is het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) betrokken, dat onder het Recherche Samenwerkings Team (RST) valt. Het RST is een samenwerkingsverband tussen Nederland en de eilanden en is verantwoordelijk voor de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en lokaal ernstige criminaliteit. “De Nederlanders moeten hun eigen corruptie maar eens eerst aanpakken en onze Theo met rust laten”:

Door Tim van Dijk