Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Theo Heyliger, de leider van regeringspartij United Democrats Party die dinsdag werd gearresteerd in een corruptiezaak, staat donderdag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat hij ‘vooralsnog blijft vastzitten’.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Heyliger wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en witwassen in de Larimar-zaak. Die zaak gaat over het gunnen van bouwopdrachten toen Heyliger minister was. Hierbij zijn meerdere mensen binnen de overheid bij betrokken, vermoedt het OM.

Theo Heyliger, leider van United Democrats Party – foto: Sharina Henriquez

Vorig jaar arresteerde de Fiod in Rotterdam een Nederlandse consultant die Heyliger en anderen in 2011 zou hebben omgekocht om overheidscontracten te gunnen aan Volker Construction/Stevin en Devcon. Deze man zit nog steeds vast op Sint-Maarten. Hij is ook verdacht in een andere zaak waar hij geld van bouwbedrijven zou hebben ontvangen. Justitie verdenkt hem bovendien van het witwassen van bijna 9 miljoen gulden.

‘De Nederlanders moeten hun eigen corruptie maar eens eerst aanpakken en onze Theo met rust laten’-vrouw op straat in Sint-Maarten

Heyligers arrestatie hing al maanden in de lucht. De reacties op straat in Sint-Maarten variëren en er is ook steun.
“We zijn één familie op Sint-Maarten en we blijven altijd achter onze familie staan wat er ook gebeurt”, zegt de bewaker van het kantoor voor het afhalen van kentekenplaten.

Op camera wil slechts een enkeling maar de meerderheid van de geïnterviewden blijft pal achter Heyliger staan ondanks de waslijst van verdenkingen.“De Nederlanders moeten hun eigen corruptie maar eens eerst aanpakken en onze Theo met rust laten”,zegt de vrouw die zich snel uit de voeten maakt als de camera dichterbij komt.

Bommetje onder kabinet
Met de aanhouding van Heyliger ligt er een bommetje onder het huidige kabinet van Sint-Maarten dat slechts met een krappe meerderheid regeert. De houdbaarheid wordt met de dag kleiner en in een verklaring heeft United Democrats Party aangegeven zich te beraden over de partijkoers.