UP-leider Theo Heyliger werd buiten het stemfraude onderzoek gehouden. Foto: Today / Hilbert Haar

UP-leider Theo Heyliger werd buiten het stemfraude onderzoek gehouden – foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voorwaardelijke gevangenisstraffen en dienstverlening geëist tegen vier verdachten in een stemfraude zaak die dateert van 2010.

Het OM wil alle verdachten het actief kiesrecht ontnemen en Roy H., die geld uitdeelde namens de United People’s party voor de verkiezingen in september 2010, ook het passief kiesrecht ontzeggen. Het gerecht doet op 14 september uitspraak, twee weken voor de verkiezingen op 26 september.

Overleden
De verdachten zijn twee politieagenten – Ashwin M. (45) and Cernick C. (47) – een lid van het Vrijwilligerskorps (Robert J. – 65) en Roy H. (62). De vijfde verdachte, Glenda W. overleed voor het eerste proces in 2014.
Het OM eist drie maanden voorwaardelijk tegen alle verdachten, dienstverlening van 100 tot 180 uur en ontneming van het kiesrecht.

De zaak kwam aan het rollen toen politieagent Glenda W. zich in september 2010 beklaagde bij hoofdcommissaris Peter de Witte, dat haar medeverdachten ook voor haar geld hadden ontvangen van Roy H. in ruil voor hun stem, maar dat zij haar aandeel niet had gekregen.

Intern onderzoek
De Witte stelde het dossier van een intern onderzoek naar de stemfraude op 28 oktober 2010 beschikbaar aan het OM, maar door onderbezetting bij de Lansdsrecherche duurde het tot februari 2014 voor de zaak voor het eerst op zitting kwam. In augustus verklaarde rechter Koen Luijks het OM niet ontvankelijk omdat de partij en haar leider, Theo Heyliger, buiten het onderzoek waren gelaten.

Luijks liet er geen twijfel over bestaan dat hij alle verdachten schuldig achtte en dat de UP en Theo Heyliger hier ook in waren betrokken. Het Hof verwierp deze uitspraak in 2015 en beval het Gerecht in Eerste Aanleg de zaak over te doen.

Envelopjes
Roy H. betaalde de medeverdachten 300 dollar per persoon voor hun stem en gaf het geld af in envelopjes omwikkeld met een nep-stembiljet aan Robert J. – de enige die samen met Roy H. zijn aandeel heeft bekend.

Door Hilbert Haar