UP-leiderTheo Heyliger - foto: Today

UP-leiderTheo Heyliger – foto: Today

PHILIPSBURG – United People’s party parlementariër Ruth Douglass heeft dinsdag haar ontslag aangeboden. Haar ontslag maakt het voor partijleider Theo Heyliger mogelijk om terug te keren in het parlement.

 
Heyliger was minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur in het eerste kabinet Wescot-Williams, maar hij verloor zijn positie na de val van dit kabinet in april 2011. Heyliger won bijna 3.000 stemmen bij de verkiezingen in 2010. Hij moest toezien hoe kandidaten op zijn lijst, die nauwelijks stemmen binnenhaalden, zijn overstap naar het parlement blokkeerden. Douglass kreeg 84 stemmen in 2010.

 
Orca-onderzoek
Heyliger is gehoord als getuige in het Orca-onderzoek naar mogelijke omkoping van het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge door Bada Bing-eigenaar Jaap van den Heuvel. De video waarop te zien is hoe Van den Heuvel een grote som geld aan Illidge overhandigt, heeft Van den Heuvel naar eigen zeggen gemaakt in opdracht van Heyliger.

 
Het Orca-onderzoek is nog niet afgerond. Van den Heuvel zit sinds maandag vast op verdenking van valsheid in geschrifte, het niet tijdig doen van belastingaangifte en witwassen.

 
Door Hilbert Haar