UP-leider Theo Heyliger - foto: Today

UP-leider Theo Heyliger – foto: Today

PHILIPSBURG – Gouverneur Eugène Holiday heeft Theo Heyliger, leider van de Verenigde Volkspartij (UP) gevraagd als formateur te werken aan de samenstelling van een nieuwe regering. De opdracht moet op 20 oktober zijn voltooid.

Aanstaande vrijdag wordt het nieuwe parlement ingezworen. Daarin bezet de UP zeven zetels. Met de steun van het overgelopen lid van de Democratische Partij Cornelius de Weever – nu nog minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid – vormt de UP een nipte meerderheid in het vijftien zetels tellende parlement.

Prioriteit
In het regeerakkoord staat dat de nieuwe regering prioriteit geeft aan de goedkeuring van de begroting voor 2015. Ook beslissingen over de aanbevelingen uit de integriteitsrapporten van de Commissie-Wit en PricewaterhouseCoopers behoren tot de eerste prioriteiten van de regering. De gouverneur heeft informateur Heyliger op het hart gedrukt zich strikt te houden aan de screeningsvereisten voor kandidaat-ministers.

Welzijn
Traditiegetrouw vroeg de gouverneur aan de formateur “een regering te vormen die gebaseerd is op een meerderheid in het parlement en die toegewijd is aan het bevorderen van het welzijn van Sint Maarten en aan de gezamenlijke uitvoering van het regeerprogramma voor 2014-2018.” Dit regeerprogramma is echter nog niet openbaar gemaakt en het is ook niet bekend of het er überhaupt is.

Emil Lee
De coalitie van Nationale Alliantie, Verenigd St. Maarten en Democratische Partij had al een regeerprogramma in elkaar getimmerd. Op de dag dat dit aan de gouverneur zou worden aangeboden, stapte Cornelius de Weever op en gaf hij zijn steun aan de UP, naar verluidt om de voormalige voorzitter van de hospitaliteit en handelsvereniging SHTA Emil Lee uit het parlement te houden.

Door Hilbert Haar