De onderstandsuitkering op Curaçao is vanaf 14 juli met 30 procent verhoogd. Volgens de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) is dat noodzakelijk vanwege de grote armoede op het eiland. Toch is het bedrag niet genoeg om van te leven.

Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van SOAW benadrukte in de afgelopen tijd meerdere malen haar zorgen over de arbeidssituatie op het eiland en vooral de grote armoede. Om daar iets aan te doen heeft ze het parlement verzocht mee te werken aan een verhoging van de onderstand. Die steun kreeg ze.

Vlucht naar Bonaire
Minister van Financiën Javier Silvania heeft hiervoor geld vrijgemaakt. Daarom krijgt een alleenstaande persoon die geen betaald (kan) verrichten vanaf 14 juli elke twee weken 211,12 gulden (in plaats van 162,40 gulden). Per maand gaat het om een bedrag van 422,24 gulden.

Dat is nog steeds te weinig, erkent de minister. Die eerder in het Curaçaose parlement een vergelijking maakte met Bonaire, waar een persoon in dezelfde omstandigheden 413 dollar krijgt. Dat is volgens de minister één van de redenen waarom er afgelopen jaar 1200 mensen van Curaçao zijn vertrokken om op Bonaire te wonen.

De verhoging van de onderstand betekent voor een echtpaar een verhoging van 281,10 gulden naar 365,43 gulden per ‘kinsena’ (loon dat elke twee weken wordt uitbetaald). Per maand is dat een bedrag van 730,86 gulden. Mensen die enkel een ouderdomspensioen krijgen, zien dat eveneens verhoogd worden met 30 procent.

‘De realiteit waarin we leven’
Minister Larmonie-Cecilia maakt zich grote zorgen om de situatie op het eiland. “Het is de realiteit waarin we leven. Levensonderhoud wordt steeds duurder, vooral voor de mensen met enkel onderstand of een ouderdomspensioen zijn de inkomsten onvoldoende om van te leven.”

De uitkering mag tegelijkertijd niet meer dan 70 procent bedragen van het minimumloon, omdat het anders financieel gezien niet meer aantrekkelijk zou zijn om te werken.

Eerder stelde de minister dat de armoedegrens voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen 3.141 Naf per maand ligt. “Maar een groot deel van de bevolking verdient minder dan dat. Zeker als gevolg van de hoge inflatie van de afgelopen periode.”

Armste land van het Koninkrijk
De minister heeft er eerder hard voor gestreden om het minimumloon te verhogen. Maar alle maatregelen zijn volgens haar nog niet voldoende om ervoor te zorgen dat het merendeel van de bevolking fatsoenlijk kan leven.

Volgens haar is Curaçao diep gezakt. Waar het eerst nog één vande rijkste landen van het Koninkrijk was, is het nu de armste, aldus de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. Die volgens eigen zeggen op alle drie de verschillende onderdelen van het ministerie nog veel werk heeft te verrichten.