Foto: CP Hoffman/Flickr

Ondanks groeiende kritiek vanuit de samenleving op Curaçao, willen parlementsleden doorgaan met reisbezoeken. De voorzitter van het parlement trekt nu een streep door de reizen. Want het geld is op, zegt ze.

Vanuit de samenleving is er flinke kritiek op de reislustige politici, omdat Curaçao in een financieel moeilijke situatie zit sinds de corona-crisis. Er moet verder bezuinigd worden, terwijl het reisbudget van het parlement dit jaar in juni al met zo’n 100.000 gulden is overschreden.

Voorzitter van het Curaçaose parlement Charetti America-Francisca (MFK) zegt ‘op de hoogte’ te zijn van de kritiek. Tegelijkertijd zegt ze dat de kritiek geen heeft rol gespeeld in de maatregel die ze nu neemt. De enige reden om te korten op de reizen is het huidige gebrek aan geld, laat ze weten.

Politici willen op andere posten bezuinigen om toch te kunnen reizen
Verschillende Statenleden willen dat er desnoods op andere posten van het parlement wordt bezuinigd, zodat ze toch verder kunnen reizen. Maar dat is volgens de voorzitter ‘niet verantwoord’ en dat gaat wat haar betreft daarom ook niet gebeuren, schrijft ze in een brief aan alle 21 parlementsleden.

“Met de huidige stand van de begroting heeft het inkorten op ander posten directe gevolgen voor de bedrijfsvoering. Het brengt de bedrijfsvoering in gevaar.”

Parlementsleden klagen over werkdruk
Dat er vanuit het parlement het idee wordt geopperd om geld van andere posten weg te halen zodat er verder gereisd kan worden, is opmerkelijk. Al jaren klagen verschillende partijen dat het Curaçaose parlement zelf te weinig geld zou hebben om het werk goed te kunnen doen.

Zo is er per fractie een tekort aan medewerkers. Daardoor zouden de politieke partijen in de Staten te weinig tijd hebben om zelf wetsvoorstellen te maken, debatten voor te bereiden of schriftelijke vragen te stellen.

Een motie van Statenlid Rennox Calmes (Trabou pa Kòrsou) werd in april aangenomen: er komt geld bij voor extra fractiemedewerkers.

Parlementsleden willen dit jaar voor derde keer naar Parlatino

Parlementsleden wilden dit jaar voor de derde keer naar Parlatino, een bijeenkomst van volksvertegenwoordigers uit Zuid-Amerika en de Cariben. Behalve contacten opdoen, is nog weinig concreet geworden wat zo’n reis oplevert.

Door het besluit van de Statenvoorzitter moeten parlementsleden die alsnog naar Panama willen, nu alle kosten uit eigen zak betalen.

De reis naar Den Haag voor het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in september gaat wel door. Parlementsleden uit Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Nederland praten dan onder andere over hoe verder het Coho en hoe verder met de hervormingen op de eilanden.

De parlementsvoorzitter zegt zelf veel te hebben gehad aan haar bezoeken aan Parlatino, door een netwerk op te bouwen met andere volksvertegenwoordigers in Latijns-Amerika. “Voor mijn kennis waren alle reizen van toegevoegde waarde”, zegt America-Francisca.

Ook heeft ze Parlatino vertegenwoordigd tijdens een bijeenkomst van Eurolat en heeft ze gesproken tijdens een conferentie voor vrouwen.