Jeroen Recourt

Jeroen Recourt

DEN HAAG – Aruba, Bonaire en Curaçao moeten verbonden worden door een ferry. Op het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) werd daar een presentatie over gegeven. Dat zegt Jeroen Recourt, chef de mission van de Nederlandse delegatie.

“Aruba heeft Fred Olsen, een grote rederij, gevraagd of een ferry verbinding haalbaar is. Zoiets zou blijkbaar goed kunnen, op de voorwaarde dat de tijd om aan te leggen en opnieuw te vertrekken maximaal een half uur is. De interne regelgeving moet daar op aangepast worden zodat er geen eindeloze administratie verricht hoeft te worden.”

Recourt ziet direct ook mogelijkheden om met het instellen van een veerdienst de bureaucratische rompslomp te verlichten. “Voor eilandbewoners wordt het in de toekomst wellicht mogelijk om gewoon met een sedula naar een buureiland te gaan. Nu moeten we op vluchten tussen de eilanden nog papiertjes invullen. Ik zou zeggen: laten we het elkaar iets makkelijker maken.”

Een ferry tussen de Benedenwindse eilanden moet ook de economie een duwtje in de rug geven. “Een verbinding over zee zou heel mooi zijn: het zal handel stimuleren en import kan goedkoper worden”, aldus Recourt.

Door Pieter Hofmann