Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “In de afgelopen acht maanden heb ik mijn hele spaargeld van 8000 gulden zien verdwijnen”, zegt een van de demonstrerende muzikanten op het Wilhelminaplein in Curaçao. De coronamaatregelen duren te lang, vinden ze, en de overheid belooft maar er is te weinig actie.

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Het protest is georganiseerd door de vereniging van Curaçaose musici, AMAK. Volgens de ook aanwezige Steven Martina, minister van Economische Ontwikkeling (MEO) wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een protocol om de entertainmentindustrie weer op gang te krijgen.

“We zijn aan het kijken wat mogelijk is binnen de huidige beperkingen en met de nodige afstand. We hopen dat de periode na het aflopen van de huidige avondklok op 30 oktober, een nieuwe periode is die wordt gestuurd door het protocol, dat mogelijkheden biedt voor artiesten om weer te kunnen optreden op een verantwoordelijke manier.”

Maar de muzikanten vinden dus dat er te veel beloofd wordt, maar te weinig actie is. Tijdens het protest laten ze zien hoe muzikanten veilig en coronaproof kunnen optreden. Met een scherm voor een microfoon bijvoorbeeld, om afstand tussen muzikanten en publiek te houden. En ook manieren hoe paren samen kunnen zitten, veilig van de andere gasten.

Giovanni Atalita, secretaris van AMAK, zegt dat de industrie al maanden suggesties doet hoe veilig te werken. Maar dat de ministeries en het crisisteam vooral veel praten maar weinig doen. “Er zijn manieren om toch muziek te maken zonder een verspreiding te veroorzaken. Deze plannen liggen allang klaar.”

‘Er wordt vaak ja gezegd, maar er gebeurt uiteindelijk heel weinig’ – Egon Sybrandy, Curaçao Restaurant Association

Ook de Curaçao Restaurant Association (CRA) pleit al langere tijd om muziek in restaurants weer toe te staan. “Wij hebben veel contact met AMAK over de mogelijkheden om op een veilige manier muzikanten weer te laten optreden”, vertelt Egon Sybrandy, zakelijk directeur.

“Het is voor heel veel restaurants een manier om mensen in hun zaak te krijgen en voor muzikanten om weer een inkomen te verdienen.” Maar ook hij is gefrustreerd geraakt over de trage gang van zaken bij de overheid.

“Er wordt vaak ja gezegd, maar er gebeurt uiteindelijk heel weinig. De communicatie vanuit de overheid is heel slecht. Er wordt weinig teruggekoppeld en er lijkt weinig echt overleg plaats te vinden. We zien er in ieder geval weinig van terug.”

Volgens AMAK gaan ze hardere acties voeren als ze deze week geen concrete antwoorden krijgen van de overheid. Hoe en wat, daarover wil de vereniging nog niets kwijt.