Minister Dowers

Minister Arthur Dowers

ORANJESTAD – Eén van de verdachte medewerkers van het Orthopedagogisch Centrum (OC) die is aangehouden op verdenking van seksueel misbruik, was al veel langer in het vizier van Justitieminister Arthur Dowers. “Ik had hem al ontslagen maar de rechter gaf hem tot twee keer zijn baan terug.”

Dowers vertelt dat hij al in 2013 klachten binnenkreeg over misstanden binnen het orthopedagogisch behandelcentrum waar jongeren tussen de twaalf en achttien jaar worden opgevangen. Het gaat om jongens en meisjes met gedragsproblemen, een verstandelijke beperking of jongeren die emotioneel beschadigd zijn door huiselijk geweld of seksueel misbruik.

Minister Dowers reageert op de misstanden bij OC

Weerstand
De klachten waren vooral afkomstig van medewerkers. Maar ook tieners zelf klaagden over de manier waarop ze behandeld werden. “Ik kreeg zorgelijke berichten via gesprekken met medewerkers maar ook via social media-kanalen zoals Facebook. Naar aanleiding van de berichten heb ik die persoon ontslagen, maar ik stuitte op veel weerstand van zowel hem als van de directie. De sfeer werd gecreëerd dat ik de persoon weg zou sturen om zijn politieke voorkeur, maar dat had er niets mee te maken.”

De door Dowers ontslagen OC-medewerker vecht zijn ontslag aan bij de rechter. De rechter stelt hem in het gelijk en hij mag terugkeren in zijn positie als interim-directeur. “Omdat de geruchten over deze persoon aanhielden maar ik niets kon bewijzen heb ik twee deskundigen aangesteld om te onderzoeken wat er precies gaande was binnen het OC. De uitslagen waren dusdanig zorgelijk dat ik om een oriënterend onderzoek door de landsrecherche heb gevraagd.”

Naar aanleiding hiervan werden begin deze maand vier mensen aangehouden door de politie. Namelijk een groepsopvoeder, een bode, een sociaal werker en de voormalig interim-directeur. Zij worden verdacht van verkrachting, misbruik van de gezagspositie en ontucht met een minderjarige. Bovendien wordt de oud-interim directeur verdacht van in het bezit zijn van kinderporno. Hij en de sociaal werker zijn voorlopig weer op vrije voeten gesteld. Uit het onderzoek van de landsrecherche blijkt dat waarschijnlijk drie meisjes slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik door medewerkers van het behandelcentrum.

In opspraak
In de afgelopen jaren kwam het OC in opspraak omdat er meerdere meisjes wegliepen uit het internaat. Als reden gaven zij dat ze ‘slecht behandeld’ werden. “Ik weet niet of die meisjes toen wegliepen omdat zij seksueel misbruikt werden”, zegt Dowers.

Dat er pas twee jaar na de eerste klachten van tienermeisjes aanhoudingen zijn verricht komt volgens de minister omdat de landsrecherche het druk had. “Zij hadden meer onderzoeken lopen naast dit onderzoek. Bovendien gaat er ook gewoon veel tijd in zitten.” Hoe het nu met de drie slachtoffers gaat weet Dowers niet. “Eentje woont niet meer op Aruba. Een ander is niet meer minderjarig en valt dus niet meer onder onze zorg.”

Door Jackeliene Geeve