Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Reisorganisatie Corendon bouwt een groot resort naast het zogeheten Rifgebied in Otrobanda, Willemstad. Daarom moet de Curaçaose overheid op korte termijn beginnen met de opschoning van het gebied, waar veel mangroves groeien.

Volgens Wimbert Hato, parlementariër voor de coalitiepartij MAN, heeft het opschonen van het gebied geen zin als de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt. “Om overstort in het mangrovegebied tegen te gaan moet het gemaal vernieuwd worden. De buizen die naar [waterzuiveringsinstallatie red.] Klein Hofje lopen moeten gerepareerd worden. Hier is sinds 2018 al een budget voor vrijgemaakt. Echter is er tot op de dag van vandaag nog niks gebeurd.”

Stroomversnelling
Met de komst van de tweede Mega Pier, zijn de ontwikkelingen in gang gezet in het Rifgebied. Volgens Caroline Härtel, algemeen manager van het nieuwe resort van reisorganisatie Corendon, zijn alle plannen in een stroomversnelling gekomen sinds de komst van Corendon en de bouw van nieuwe ziekenhuis aan de overkant. Maar het opschonen van het gebied is en blijft de verantwoordelijkheid van de lokale regering, benadrukt Härtel.

Caroline Härtel in gesprek met Kim Hendriksen
Geen geld

De United Nations Office for Project Services, UNOPS, dringt erop aan de waterzuivering op Curaçao tussen 2019 en 2045 grondig aan te pakken. Maar er is voorlopig geen geld voor een compleet nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie, zegt minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita Jesus-Leito.

Hato heeft vragen gesteld in het parlement. “De regering had beloofd dat er begin dit jaar een nieuw gemaal geplaats zou worden en dat er een aanbesteding zou komen voor het repareren van de nieuwe buizen.” Op de vraag: “waarom duurt het allemaal zo lang?” heeft Hato nog geen reactie gekregen. De parlementariër voorziet dat de overheid pas op het laatste moment zal beginnen “en dat zal een groot probleem opleveren in Otrobanda.”

De tijd dringt
Toch heeft Härtel er alle vertrouwen in. Corendon maakt deel uit van de stuurgroep die in het leven is geroepen om de voortgang het project te garanderen.

Caroline Härtel in gesprek met Kim Hendriksen over de stuurgroepen

Maar Hato heeft er minder vertrouwen in. “Eind van het jaar zal Corendon haar deuren openen, ook het nieuwe ziekenhuis zal eind dit jaar opengaan. Daarnaast start in juni van dit jaar ook de bouw van het nieuwe hotel Court Yard Marriot. Al deze grote projecten moeten worden aangesloten op hetzelfde rioleringssysteem. Het systeem dat op dit moment dus defect is en rechtsreeks de mangrove inloopt”, aldus Hato.

HNO alleen verantwoordelijk voor eigen terrein
Volgens Raiza Kibbelaar, woordvoerder van het ziekenhuis, wordt de riolering van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) aangesloten op het huidige systeem. “Het HNO is alleen verantwoordelijk voor de riolering op het terrein, niet voor de riolering waar we op worden aangesloten”, aldus Kibbelaar.

“We zitten inmiddels al bijna in april, de regering moet nu gaan beginnen, anders kan de opschoning van het water nooit op tijd klaar zijn voor de opening van het hotel van Corendon”, aldus Hato. “En dat wordt een groot probleem, want geen enkele hotelgast zit te wachten op de stank- en muggenoverlast dat nu uit het mangrovepark komt.”

Caroline Härtel in gesprek met Kim Hendriksen over de afspraken tussen VVRP en Corendon
30 jaar onduidelijkheid

Er is al 30 jaar gesteggel over het Rif-gebied, lees hier meer over alle plannen die de afgelopen jaren zijn gemaakt maar niet uitgevoerd.