Foto: Eva Vloon

WILLEMSTAD – De verwoesting van het koraal bij de bouw van de (tweede) Megapier op Curaçao haalde internationaal het nieuws, de afgelopen weken. Uit de eerste resultaten van het onderzoek naar het ongeval, blijkt dat het koraal inderdaad vernietigd is door een anker. Mark Vermeij, marien bioloog bij het onderzoeksinstituut Carmabi, sprak er schande van. Maar verbaasd dat het misging, was hij niet. De vraag rijst of bouwen en het behoud van het koraal op Curaçao wel samen kunnen gaan.

Op hetzelfde moment dat er aan de Megapier gewerkt wordt, wordt bij Marie Pampoen een recreatieboulevard gebouwd. De plannen daarvoor zijn recent aangepast, omdat het koraal er schade door zou oplopen.

Bij Marie Pampoen werden de plannen omgegooid om het koraal te sparen. Foto: Eva Vloon

Zand storten
Farley Virginia van vastgoedbedrijf Heren2, de ontwerper van de boulevard, vertelt: “We hadden in eerste instantie het idee om hier een echt strand te maken, eentje waarbij je vanaf het zand zo de zee in kan lopen. Om dat te realiseren, zou op een deel van wat nu water is, zand gestort moeten worden. Daardoor zou koraal beschadigd raken.”

En dat mag niet, volgens nationale en internationale regels. Dus moesten Virginia en zijn team een nieuw voorstel doen, waarbij het koraal geen schade zou oplopen. “We hebben een plan bedacht waarbij er een pier komt vanaf waar mensen in het water kunnen”, aldus Virginia. “Daarnaast willen we een zwembadje van zeewater op het strand maken. Op die manier kunnen bezoekers hier lekker zwemmen én maken we geen koraal kapot.”

Overtreding van nationale en internationale afspraken
Het kan dus wel: koraal sparen en bouwen. Maar hoe kan het dat het bij de Marie Pampoen wel lukt en bij de Megapier niet? Volgens Mark Vermeij is het antwoord daarop simpel: “Bij de aanleg van de recreatieboulevard op Marie Pampoen wordt serieuzer omgegaan met de regels. Petje af daarvoor. Bij de bouw van Megapier daarentegen worden de kantjes er flink vanaf gelopen.”

Hij legt uit: “In bouwvergunningen voor de Megapier staat bijvoorbeeld dat de stenen voor de breakwaters eerst gewassen moeten worden, voor ze worden neergelegd. Maar ook dat er niet zomaar ergens een anker in het water gegooid mag worden. Beide beloftes zijn niet nagekomen. Door zo’n anker is nu een groot stuk koraal vernietigd.”

Ook op internationaal niveau worden afspraken genegeerd. Omdat de Megapier van betekenis kan zijn voor de economische ontwikkeling en de toeristische sector van het eiland, is op internationaal niveau besloten dat beperkte schade aan het koraal voor lief wordt genomen. Mits er, ter compensatie, geïnvesteerd wordt in het beschermen van het koraal bij de ontwikkeling van Oostpunt. “Maar ook daar komt niets van terecht”, verzucht Meijer. “Ik heb ook niet het idee dat dat op het punt staat te veranderen.”