Foto: CAft

ORANJESTAD -Er is nog steeds geen deal tussen Aruba en Nederland over financieel toezicht als dit afloopt op 31 december van dit jaar.  Toch is de Arubaanse regering al akkoord gegaan met begrotingsnormen voor 2020 en 2021.

Dat maakt het College Aruba financieel toezicht (CAft) bekend. De Arubaanse regering volgt het advies van dit college om de extra normen op te nemen in de begrotingswet van 2019. Deze wet moet nog naar het parlement. De begrotingsnorm voor 2019 mag nog een klein tekort van maximaal -0,5% bbp zijn. Voor 2020 is de norm 0,5% en vanaf 2021 een overschot van 1%.

Als het parlement de begrotingswet aanneemt, dan is de regering wettelijk gebonden aan die normen. Ook al zouden Aruba en Nederland het niet eens worden over het voortzetten van financieel toezicht. De huidige constructie met het CAft loopt over minder dan drie maanden af.

Incidenteel gaten vullen
Toch zijn begrotingsnormen niet alles, benadrukt het college dat sinds 2015 toeziet op de Arubaanse overheidsfinanciën. Want met incidentele inkomsten zoals dividend van overheidsbedrijven, repareerde de Arubaanse regering in de afgelopen jaren veelvuldig de gaten. En dat is niet duurzaam, zegt CAft. Dus de nadruk van de toezichthouder komt meer te liggen op structurele maatregelen die de overheid moet nemen. Ofwel vooral blijven bezuinigen op kosten.

Zoals op de enorme personeelskosten. Het grotere eiland Curaçao geeft zelfs minder uit (7,5% bbp) aan overheidspersoneel dan Aruba (10%). De Arubaanse regering kwam met een mooi bezuinigingsplan. Maar nu blijkt dat ‘die ambitie’ deels wordt gelaten’, zegt CAft-voorzitter Raymond Gradus. Want de regering geeft al aan dat ze volgend jaar 10 miljoen florin minder kan bezuinigen dan gepland.