Minister Oduber na afloop van zijn gesprek met de gouverneur begin deze maand. Foto: Ariën Rasmijn

Minister Oduber na afloop van zijn gesprek met de gouverneur begin deze maand – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Er lijkt een toenadering te zijn in de vertrouwenscrisis tussen Toerisme-minister Otmar Oduber en de rest van het kabinet Eman II. Oduber heeft zijn handtekening geplaatst onder de begroting van 2016, maar verklaart aan lokale media dat zijn ontslag per 1 maart van kracht blijft. 

“Ze hebben de punten die hij naar voren heeft gebracht serieus genomen”, vertelt een naaste adviseur van minister Oduber. “Wat nu volgt is een retraite aanstaande zaterdag, eerst met alle ministers samen en daarna ook met de fractieleden van AVP in het parlement. Het is de bedoeling dat aanstaande dinsdag een persconferentie wordt gegeven.”

Oduber verklaart tegenover NoticiaCla dat hij zijn ontslag pas intrekt wanneer alle negen beleidspunten die hij veranderd wil hebben ook daadwerkelijk worden omgezet in een actieplan. Hij zegt de begroting alsnog te hebben ondertekend omdat hij de voortgang van de regering niet wil storen.

Eerder deze week werd de behandeling van de begroting afgelast, maar Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp kondigde gisteren aan dat het begrotingsdebat – met alle ministers aanwezig – ook aanstaande dinsdag van start gaat. Volgens afspraak met het College Arubaans Financieel Toezicht (Caft) moet de begroting van 2016 voor 31 januari door het parlement zijn goedgekeurd.

Brief aan gouverneur
Kort na de jaarwisseling diende minister Oduber een brief in bij gouverneur Fredis Refunjol waarin hij zijn ontslag aankondigde per 1 maart, tenzij de regering onder meer haar beleid op gebied van justitie en openbare financiën aanpast. Zo moest er volgens hem meer aandacht komen voor veiligheid van toeristen en moest het kabinet de aanbevelingen van het Caft strakker naleven.

Door Ariën Rasmijn