De voltallige Cft - v.l.n.r. Robert Croes, Maria van der Sluijs-Plantz, Hyden Gittens, Age Bakker, Sybilla Dekker en Alberto Moreno. Foto: Pieter Hofmann.

Het voltallige Cft – v.l.n.r. Robert Croes, Maria van der Sluijs-Plantz, Hyden Gittens, Age Bakker, Sybilla Dekker en Alberto Romero. Foto: Pieter Hofmann.

DEN HAAG – De Caribische landen van het Koninkrijk zijn goed op weg naar structureel goed financieel beheer. Dat vindt het College financieel toezicht (Cft).

Aruba heeft nog steeds een probleem. De schuldenlast is daar hoog. Van elke dollar die binnenkomt wordt zestien cent gebruikt om rente te betalen.

Pieter Hofmann laat Age Bakker aan het woord

De Arubaanse regering heeft wel maatregelen genomen. In de afgelopen twee jaar is 12 procent van de ambtenaren ontslagen. Door afvloeiregelingen duurt het nog even voordat die bezuiniging effect heeft.

Het kabinet-Eman heeft ook het pensioen- en het ziektekostenstelsel hervormd. Vanaf 2018 moet er een begrotingsoverschot zijn. Die overschotten kunnen dan worden gebruikt om de rentelast te verminderen.

Sint Maarten verwacht de komende drie jaar een begrotingsoverschot. Het land kreeg in september 2015 een aanwijzing om het begrotingstekort terug te dringen. Ook moet men daar het pensioen- en het ziektekostenstelsel hervormen.

Curaçao

Curaçao heeft nu voor het derde jaar op rij een begrotingsoverschot. Het nieuwe ziekenhuis dreigt 78 miljoen gulden duurder te worden.

Cft-voorzitter Age Bakker: “De aannemer heeft een claim neergelegd door vertraging. Daar zou ik als Curaçaose regering nog eens naar kijken: is die claim terecht voor dat bedrag?”

De regering-Whiteman heeft volgens Bakker een extern adviseur ingehuurd: “De Curaçaose regering moet de kosten zoveel mogelijk naar beneden krijgen. Ik zie nu bedragen voorbijkomen waarvoor je niet onmiddellijk bij het kruisje moet tekenen.”

Panama papers

De afgelopen weken leidden de ‘Panama Papers’ wereldwijd tot ophef. Curaçao wordt in een aantal gevallen genoemd. Bakker is niet bang voor kwade gevolgen. “Curaçao heeft veel gedaan aan wetgeving tegen witwassen.”

Bakker: “Belangrijk is dat Curacao en Sint Maarten werken aan de governance, compliance wetgeving en financieel beheer van bedrijven. Je hebt governance councils die toezien. En je hebt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten die hier, naar ik aanneem, bovenop zit.”

Door Pieter Hofmann