De veerboot Paraguana I. Foto: website Naviera Paraguana

ORANJESTAD – Naviera Paraguana heeft nog alle intentie om een ferrydienst tussen het schiereiland van Paraguana, Aruba en Curaçao te exploiteren. Volgens vertegenwoordigers van de Venezolaanse rederij op Aruba is het bedrijf in gesprek met de regeringen van beide eilanden.

Dit bevestigen Francisco Rodriguez en Luisa Monsalve. Beiden vertegenwoordigen zij de zakelijke en commerciële belangen van Naviera Paraguana op Aruba. In september, tijdens de officiële heropeningsceremonie van de raffinaderij kondigde een vertegenwoordiger van de Venezolaanse regering de komst van een veerdienst tussen Paraguana en Aruba aan.

Over de ferry gingen al eerder geruchten, maar de aankondiging liet toch een hoop stof opwaaien. “Er was sprake van miscommunicatie”, aldus Monsalve. “We waren toen nog niet eens goed in gesprek met de Arubaanse regering hierover.”

Wel was al een veerboot ter waarde van 10 mijoen dollars en met een capaciteit van 600 passagiers aangeschaft. Ook kwamen berichten naar buiten dat Directie Scheepvaart in 2013 was benaderd door de rederij. Desgevraagd verklaart Francisco Rodriguez dat Naviera Paraguana al een aantal jaar van plan is om een veerdienst te exploiteren tussen het plaatsje Guaranao, Aruba, Curaçao en Bonaire.

‘De boot afhouden’
Twee weken geleden verklaarde Statenlid Andin Bikker tijdens een persconferentie dat Naviera Paraguana van haar plannen zou hebben afgezien. De veerboot zou diensten gaan draaien van en naar Isla Margarita voor het bedrijf Conferry. Bikker geldt als trekker voor het initiatief van een fast ferry tussen de ABC-eilanden. Dat project liep op gegeven moment spaak omdat de Arubaanse regering was benaderd door Naviera Paraguana.

De ministerraad zou ‘de boot hebben afgehouden’ in verband met zorgen over de huidige economische en sociale situatie in Venezuela. Als de regering akkoord zou gaan met de fast ferry tussen de eilanden, dan had ze moeilijk een veerdienst van en naar het Venezolaanse vasteland kunnen weigeren, aldus Bikker.

In de veronderstelling dat Naviera paraguana was weggevallen, stelde Bikker tijdens het afgelopen Interparlementair Koninkrijksoverleg voor dat Aruba mee kan doen met een pilotproject waar nu aan wordt gewerkt door Curaçao en Nederland inzake een veerdienst tussen dat eiland en Bonaire.

Zowel Rodriguez als Monsalve ontkennen dat Naviera Paraguana niet meer geïnteresseerd zou zijn. “Het schip is inderdaad naar Margarita gegaan, maar dat is voor een korte lease. Het gaat om een investering van 10 miljoen dollar en die kun je niet zomaar aan de kant laten wachten. Op deze manier verdient het bedrijf wat geld en wordt het schip ook getest in condities die gelijkwaardig zijn aan een dienst van en naar Aruba en Curaçao”, verklaart Monsalve.

Gesprekken
“Ondertussen gaan we door met onze gesprekken met de lokale regeringen”, benadrukt Monsalve. Volgens Rodriguez zou het schip, dat eerder diensten draaide in Griekenland, ideaal zijn voor de zeeomstandigheden rond de ABC-eilanden. “Beter dan de fast ferry catamarans.”

 

Door Ariën Rasmijn