Foto: Pixabay

ORANJESTAD/WILLEMSTAD – De veerdienst tussen Aruba en Curaçao had er al moeten zijn, maar het zit vast vanwege geld. Aruba heeft inmiddels het geld, maar Curaçao nog niet.

Dat zegt althans de Arubaanse minister van transport, Chris Romero. Het gaat overigens om ‘kleine bedragen’, meldt hij. Voor Aruba gaat het om 200 duizend florin (iets minder dan een ton euro) voor aanpassingen van de infrastructuur en dat geld is er inmiddels. Maar zegt Romero: “Curaçao is nog bezig met het zoeken van fondsen zodat we verder kunnen met het project.”

De bedragen die de overheden investeren zijn zo laag, omdat het plan is dat de operator de meeste kosten voor zijn rekening neemt. Dus zowel de veerboot betalen als investeringen doet in de terminals en faciliteiten.

De intentieovereenkomst  voor de fast ferry is afgelopen december getekend met Romero en de toenmalige Curaçaose minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Steven Martina, die in februari moest aftreden. Sindsdien ligt de aanbesteding van de veerboot bij de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita Jesus-Leito. Desgevraagd laat minister Jesus-Leito weten dat zij nog wacht op een update van het ministerie van economische ontwikkeling (MEO).

Wat ook nog moet gebeuren, is dat beide landen een akkoord over de dienstverlening moeten sluiten en beslissen welk bedrijf de veerdienst mag gaan uitvoeren. De veerboot moet in ieder geval zo’n 800 mensen en 300 auto’s kunnen vervoeren. Het zou dan ook mogelijk worden om met een lokaal identieitsbewijs, de sedula, naar de andere eilanden te reizen in plaats van met een paspoort.

Lager reistarief maar ook uitdagingen inzake illegalen
Onderzoeksbureau Icasus Caribbean concludeerde in 2017 dat een ABC-ferry economisch winstgevend kan zijn. Het onderzoeksbureau gaat uit van een reistarief dat ongeveer de helft van een vliegticket kost. Er worden kansen gezien op economisch gebied, maar ook uitdagingen inzake criminaliteit en illegalen. Een ander knelpunt is het vinden van een geschikte ferry. Weinig fast ferry’s zijn geschikt om te varen in deze regio vanwege de zeestroming, melden de onderzoekers in het rapport.

Vliegen de enige optie tussen de eilanden

De ABC-eilanden zijn met elkaar en de buitenwereld totaal afhankelijk van vliegtuigmaatschappijen. Er is geen andere manier van vervoer. Maar vliegen tussen de eilanden is kostbaar, ook zijn er al jarenlang veel problemen met lokale vliegtuigmaatschappijen die met financiële problemen kampen en failliet gaan. Ten minste vijftien vliegmaatschappijen, zowel lokaal als vanuit Europa, probeerden het in de afgelopen 50 jaar. Lees hier meer daarover.