ORANJESTAD — In mei of juni wordt duidelijk of de aanleg van een fast ferrydienst tussen Aruba, Curaçao en Bonaire qua wetgeving haalbaar is. In opdracht van de drie eilanden worden nu gesprekken gevoerd met lokale stakeholders.

Het Nederlandse onderzoeksbureau Icasus spreekt momenteel met onder meer douane- en immigratiediensten van de ABC-eilanden en de Koninlijke Marechaussee. “Het doel van het rapport is niet het geven van advies over wel of geen ferrydienst aanleggen, maar om te inventariseren wat precies nodig is op gebied van wetgeving en beleid om een ferrydienst mogelijk te maken”, zegt Zairo Ruiz, projectmanager bij ontwikkelingsfonds Fondo Desaroyo Aruba (FDA).

FDA betaalt namens de drie landen dit onderzoek. Volgens Ruiz is het de bedoeling dat in de komende weken de immigratiediensten en douanes van alle drie de eilanden op één lijn komen betreffende de randvoorwaarden. Een preliminair rapport gaat dan naar de opdrachtgevende landen die daar dan hun commentaar op geven, zodat een eindrapport kan worden gemaakt. “Vanaf dat punt zullen de landen moeten beslissen of en hoe zij het verder zullen aanpakken”, zegt Ruiz.

Bovenwindse eilanden
Volgens PDR-Statenlid Andin Bikker, een van de trekkers van het eerste uur van dit plan, is de komst van een fast ferrydienst tussen de ABC-eilanden een stap dichterbij gekomen aangezien nu ook de Bovenwindse eilanden interesse hebben in het aanleggen van een dienst onderling. Tijdens het laatste Interparlementair Koninkrijksoverleg op St. Maarten is de wens voor een fast ferrydienst nogmaals onderstreept. Daar werd ook de opdracht gegeven voor een haalbaarheidsstudie.

Door Ariën Rasmijn