Foto: Pixabay

ORANJESTAD – Binnen één tot twee maanden hebben Aruba en Curaçao de overeenkomst over de fast ferry tussen de eilanden rond. En voor het einde van het jaar de tweede overeenkomst met de operator erbij.

Dat zegt de Arubaanse minister van Transport Chris Romero.  Hij vertelt dat de veerboot  120 meter groot zal zijn, die ‘makkelijk’ 800 personen kan vervoeren en zo’n 300 auto’s.

De Spaanse rederij Fred Olsen Express heeft al jarenlang interesse in een veerdienst tussen de eilanden. Ook het Nederlandse bedrijf Waterbus, en sinds vorige week heeft zich ook een Turks bedrijf gemeld waarvan de minister de naam nog niet kwijt wil.

Tochtje kost minder dan 100 gulden
Een belangrijke eis is dat de operator ook investeert in de havenfaciliteiten. Want de overheid wil best wat investeren maar gaat ervan uit dat dit niet meer dan een half miljoen florin is. “Als we zelf investeren, kost het de overheid zeker 10 keer meer dan als een privaat bedrijf het doet”, zegt de minister stellig.

Hij verwacht straks niet dat een overtocht meer dan 100 florin per persoon zal kosten: “Ik denk zelfs minder.”

De eilanden rekenen op een economische opleving door het openen van de veerdienst. “Containervervoer tussen de eilanden is nu erg duur”, zegt Romero, die ook verwacht dat de fast ferry het toerisme op beide eilanden aanzwengelt.

Wat de veerdienst gaat betekenen voor de lokale vliegbedrijven die vaak met moeite de luchtvaart tussen de eilanden kunnen onderhouden, weet de minister nog niet: “We hebben nog niet met hen gezeten. Het zal zeker een uitdaging voor deze bedrijven worden. Maar het biedt ook kansen om hun diensten te gaan diversificeren.”