Een demonstrant toont een portret van Mitch Henriquez - foto: Pieter Hofmann.

Een demonstrant toont een portret van Mitch Henriquez tijdens een protest in Den Haag – foto: Pieter Hofmann

AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog altijd niet besloten of de vijf verdachte agenten worden vervolgd vanwege betrokkenheid bij de dood van Mitch Henriquez. Het geduld van de nabestaanden raakt daardoor langzamerhand op.

Dat zegt advocaat Richard Korver, die de nabestaanden van Mitch Henriquez bijstaat. De 42-jarige Arubaan overleed eerder dit jaar door verstikking toen hij werd aangehouden door Haagse agenten.

Advocaat Richard Korver in gesprek met Pieter Hofmann

Henriquez had onder meer een gebroken strotklep en bloeduitstortingen over zijn hele lichaam. Volgens een eerste politieverklaring werd de Arubaan pas onwel in het arrestantenbusje, maar camerabeelden spraken dat tegen. Henriquez’ dood leidde tot grootschalige rellen in de Haagse Schilderswijk.

Geen conclusies
Korver: “Ik vind het bijzonder om te constateren dat het hele politieonderzoek nu klaar is – een rapport van 1500 pagina’s – en dat het Openbaar Ministerie daar nog steeds geen conclusies uit wil trekken. Kennelijk probeert men die beslissing voor zich uit te schuiven.”

“Als de mensen die dit gedaan hebben beveiligers waren geweest, waren die ogenblikkelijk in hechtenis genomen en hadden we waarschijnlijk al een dagvaarding gehad”, zegt de advocaat.

Vervolging
Vervolging van politiemensen komt niet vaak voor, veroordelingen nog minder. De trage werkwijze van het OM helpt dan niet mee, zegt Korver. “Het begint wat ons betreft wel tijd te worden dat er conclusies getrokken worden. De familie wil graag dat de waarheid boven tafel komt. Zij hebben liever dat dat op een goede manier gebeurt dan dat het te snel gebeurt, maar het geduld begint wel op te raken.”

Onderzoekswensen
In de zaak tegen de vijf agenten krijgen de advocaten van de verdediging de gelegenheid om onderzoekswensen aan te geven. Het OM heeft niet aangegeven hoeveel tijd dit kost, maar is hier naar verwachting tot begin volgend jaar mee bezig.

Door Pieter Hofmann