Foto: John Samson

DEN HAAG – De drie agenten die in de zaak-Mitch Henriquez vrijuit gingen, worden niet alsnog vervolgd. Dat heeft het Hof in Den Haag vandaag besloten. De nabestaanden van Henriquez hadden geprobeerd vervolging af te dwingen via een zogeheten Artikel 12-procedure. In de zaak worden twee andere agenten wel vervolgd.

Ook is een verzoek afgewezen om alle vijf agenten die in beeld waren in deze zaak te vervolgen vanwege het in hulpeloze toestand achterlaten van het slachtoffer. Die was op dat moment bewusteloos. Toch ‘is niet gebleken dat de vijf agenten opzettelijk onvoldoende ondernomen hebben om de arrestant… te helpen’, zo schrijft het Hof in een verklaring.

Persrechter Josien van de Poll en advocaat Gerald Roethof in gesprek met Pieter Hofmann

Dat Mitch bewusteloos was betekende volgens Josien van de Poll, persrechter van het Haagse gerechtshof, niet dat hij in levensgevaar was.”Dat is niet bewust zo ervaren door de agenten.” Pas als de drie agenten dat aantoonbaar wel hadden geweten, zou het Hof hen vermoedelijk vervolgd hebben.

De Arubaanse Mitch Henriquez (42) werd op 27 juni in 2015 in het Haagse Zuiderpark door de vijf agenten gearresteerd, met een fatale afloop – foto: Facebook

Gerald Roethof, advocaat van de nabestaanden van Mitch Henriquez, denkt daar anders over. “Toen de agenten verhoord werden, waren ze verdachten. Wat verdachten in zijn algemeenheid doen is de zaak zo mooi mogelijk schetsen. Agenten hebben ook een bijzondere zorgplicht. Dan kan je zeggen: we hadden het niet door, maar ons standpunt is: ze hadden het door moeten hebben.”

Vervolgstappen
Vervolging van de drie agenten is nu vrijwel uitgesloten. Wel is er volgens het gerechtshof mogelijk sprake van tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen en kan de Staat daarvoor ook aansprakelijk gesteld worden. Roethof voegt daaraan toe dat de nabestaanden mogelijk naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen.

Familieleden en vrienden lopen voorop in een stille tocht voor Mitch Henriquez in juli 2015. archieffoto: John Samson

Richard Korver, die ook nabestaanden van Henriquez bijstaat, wijst er in een persverklaring op dat Nederland al twee keer eerder door dit Hof op de vingers is getikt nadat arrestanten het leven lieten na politiegeweld. De verdachte agenten in de zaak-Henriquez hadden de gelegenheid om met elkaar te overleggen en dat alleen al is een schending van de mensenrechten, schrijft Korver.

Reacties familie
Korver laat weten dat de familie ‘zeer aangeslagen’ is na het besluit van het Hof om de drie agenten niet te vervolgen. Volgens Roethof is deze beslissing ‘de grootste klap sinds het overlijden van Mitch Henriquez’ geweest voor de nabestaanden.

In juni 2015 overleed de Arubaanse toerist Mitch Henriquez na een hardhandig politieoptreden. Van de vijf agenten die betrokken waren bij zijn arrestatie worden er twee vervolgd. De rechtszaak is recentelijk uitgesteld tot nader order.