Demonstranten eiste onder meer het aftreden van burgemeester - foto's: Pieter Hofmann

Demonstranten eiste onder meer het aftreden van burgemeester Jozias van Aartsen – foto’s: Pieter Hofmann

DEN HAAG – De emoties in de Schilderswijk zijn maandag hoog opgelopen tijdens een protestactie tegen politiegeweld. De Mobiele Eenheid (ME) heeft ingegrepen toen betogers het politiebureau aan de De Heemstraat bestormden en is daarna uren bezig geweest om de rust terug te brengen.

In de afgelopen jaren kwam de politie in Den Haag meerdere keren in opspraak wegens geweld. Dit weekend kwam de 42-jarige Mitch Henriquez om het leven na een hardhandige arrestatie door de Haagse politie. Ook is er veel ophef over de communicatie door het Openbaar Ministerie (OM), dat een eerdere persverklaring introk omdat die later onjuist bleek. De familie van Henriquez liet weten niet achter de demonstratie te staan.

Pieter Hofmann was bij het protest en maakte deze reportage

De protestactie bracht een gemêleerd gezelschap van zo’n vijfhonderd mensen op de been, waaronder activisten, buurtbewoners en politici.

IMG_5675

De demonstranten willen onder meer dat de bij de zaak-Henriquez betrokken agenten tijdens het onderzoek geschorst worden. Ook moet er een onderzoek komen naar vermeend racistisch geweld binnen het korps, vinden ze. Om excessen tegen te gaan moeten alle agenten voorzien worden van body-cams, waarmee incidenten gefilmd kunnen worden.

Rellen
Later op de avond slaat de sfeer om. Een groep demonstranten eist een gesprek met de politie, die niet naar buiten komt. Als de zij-ingang bestormd wordt en diverse projectielen – waaronder stenen, verkeerspaaltjes en meubilair – richting de agenten gegooid worden, drijft de ME de demonstranten uit elkaar. Pas na middernacht keert de rust enigszins terug.

Door Pieter Hofmann