De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed zondag na een hardhandige aanhouding in Den Haag - foto: Facebook

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed zondag na een hardhandige aanhouding in Den Haag – foto: Facebook

DEN HAAG – De politie is direct verantwoordelijk voor de dood van Michel ‘Mitch’ Henriquez (42), vinden nabestaanden. De Arubaan werd door de politie met geweld aangehouden tijdens een muziekfestival in Den Haag en overleed in het weekend. 

De foto’s, die in het ziekenhuis gemaakt zijn vlak voor zijn dood, laten Henriquez met een bont en blauw gezicht zien. Het is nog niet duidelijk waarom de politie geen medische hulp gaf toen Henriquez buiten bewustzijn raakte tijdens zijn aanhouding.  De Rijksrecherche heeft de zaak overgenomen en roept ooggetuigen op om met ze in contact te komen en beelden op te sturen. Justitie heeft nu opdracht gegeven om sectie te verrichten.

Volgens een ooggetuige werd hij door een agent aangesproken omdat hij grapjes maakte dat hij een wapen bij zich zou hebben. Volgens het OM staat het vast dat de Arubaan geen wapen bij zich had.

“Een groep van zo’n 10 agenten verderop dachten dat Mitch weerstand bood tegen de agent die hem aansprak en zij renden op hem af”, zegt Yvonne Tromp, die tot op het laatste moment bij Henriquez is gebleven. “Toen is met een wapenstok in zijn nek en op zijn benen geslagen, terwijl hij door andere politieagenten aan de grond vastgehouden werd waarvan één agent met zijn knie in Mitch’ nek drukte.” Andere ooggetuigen bevestigen dit verhaal.

De videobeelden op sociale media suggereren dat Henriquez al tijdens de aanhouding buiten bewustzijn raakte. In eerste instantie meldde het OM zondag dat Mitch Henriquez onwel werd op weg naar het politiebureau. Het OM is op deze verklaring teruggekomen. Agenten controleerden zijn polsslag voordat ze hem in de politiebus afvoerden, maar gaven geen medische hulp.

Politieke druk

Vanuit de politiek wordt druk uitgeoefend op Justitie om duidelijkheid te scheppen over de zaak:  Alfonso Boekhoudt, die de Arubaanse regering in Den Haag vertegenwoordigt,  heeft contact opgenomen met de Rijksrecherche en vanuit Aruba is een brief gestuurd naar onder andere Tweede Kamerleden. Premier Mike Eman heeft vanochtend met minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) gesproken, en die zegde de Arubaanse premier toe dat er een diepgaand onderzoek zal komen. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft inmiddels contact opgenomen met een familielid, voor een persoonlijk gesprek.

Protesten
Op sociale media wordt met veel ongeloof gereageerd over het harde optreden van de politie. De zaak doet volgens sommigen op Facebook denken aan het Amerikaanse Ferguson en de zaak van de 17-jarige Rishi Chandrikasing die door politiegeweld omkwam. In Aruba zal een kerkdienst worden gehouden ter nagedachtenis aan Henriquez en vanavond is er in Den Haag een manifestatie gepland. Familieleden zijn daar overigens tegen, laat een neefje weten.

Volgens vrienden en familie was Michel Henriquez dolgelukkig om weer in Nederland te zijn. Hij kwam naar Nederland om zijn drie kinderen te zien en hoopte een baan te vinden om verder voor zijn kinderen te kunnen zorgen.

Geen commentaar

Zowel de politie in Den Haag als de Rijksrecherche weigeren commentaar te geven. Nabestaanden maken zich zorgen over het onderzoek naar de doodsoorzaak. “We schakelen een advocaat in. De verklaring van het OM is absurd en duidelijk niet waar”, vertelt zus Germaine. “Als het niet was dat er mensen waren die het incident zou hebben gefilmd, had de politie kunnen volhouden dat Mitch pas onderweg onwel zou zijn geworden en had deze zaak ook geen aandacht gekregen van de media.”

Door John Samson