Still van een van de video's die zijn gemaakt van de arrestatie van Henriquez, die bewusteloos in het politiebusje wordt getild

Still uit een video die is gemaakt van de arrestatie van Mitch Henriquez. Bewusteloos wordt hij in het politiebusje getild

DEN HAAG – De fracties van HSP, D66 en SP in Den Haag reageren geschokt op het overlijden van Mitch Henriquez. De 42-jarige Arubaan overleed zondag nadat hij zaterdag met geweld is aangehouden door de politie tijdens een muziekfestival.

De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, heeft telefonisch gesproken met de woordvoerder van de familie Henriquez. In het gesprek heeft hij zijn deelneming betuigd. Ook hoopt hij dat er snel duidelijkheid komt over de toedracht van de dood van Henriquez.

Volgens ooggetuigen gebruikte de politie bij de arrestatie veel geweld en kreeg Henriquez ter plekke geen medische zorg toen hij lichamelijk niet in orde bleek te zijn. De politie ging over tot aanhouding omdat de man geroepen zou hebben dat hij een wapen had. De festivalbezoeker bleek echter ongewapend te zijn, bevestigt ook het Openbaar Ministerie (OM). De Rijksrecherche is een onderzoek gestart.

Geweldscultuur
De Haagse Stadspartij (HSP) heeft schriftelijke vragen ingediend het stadsbestuur over het overlijden van Henriquez. Raadslid Fatima Faïd: “Wij nemen dit hoog op. Het is verschrikkelijk, überhaupt dat het zover komt en dat er geen medische zorg is verleend. Den Haag heeft een verleden met ‘gekleurd’ politiegeweld, we hebben bijvoorbeeld ook al vaker over etnische profilering gesproken. Er is echt sprake van een cultuur van geweld bij de politie. Politiegeweld en racisme zijn een groot issue.”

SP en D66 hebben gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld over het overlijden van Henriquez. Zij willen onder meer weten of Henriquez adequate medische hulp kreeg toen hij onwel raakte. Indiener Aisha Akhiat (SP): “Wij snappen dat het college van B&W nu nog niet veel kan zeggen, maar willen weten hoe de politie heeft gehandeld, waarom ze dat hebben gedaan, wat het protocol is en waarom hij niet eerst naar de dichtstbijzijnde EHBO gebracht is.”

Akhiat: “Ik wil niet meteen van racisme spreken. Die term komt veel voorbij, maar op dit moment is er nog teveel onduidelijk. Ik begrijp de gedachte dat het nu eerdere incidenten in Den Haag op een patroon lijkt, maar ik ben daar nu nog voorzichtig mee.” In de afgelopen jaren kwam de Haagse politie enkele keren in opspraak vanwege excessief geweld, soms met dodelijke afloop.

Volgens Danielle Koster, fractievoorzitter van de lokale CDA-fractie, is er geen sprake van een structureel probleem bij de politie. “Den Haag is een grote stad waar de politie vaak moet optreden, dus zodoende lijkt het dan weleens mis te gaan. Enige tijd geleden dook er een filmpje op van politieoptreden op de Hoefkade. Toen bleek later dat het filmpje maar het halve verhaal vertelde. Het is dus te vroeg om nu al te oordelen over deze zaak.”

Door Pieter Hofmann