SCHIPHOL – De zaak-Mitch Henriquez wordt uitgesteld tot medio november. De reden is dat er meer onderzoek naar de doodsoorzaak van Henriquez gedaan moet worden. Dat is vandaag bepaald tijdens de tweede pro-formazitting in het Justitieel Complex op Schiphol.

In juni 2015 overleed de Arubaanse toerist Mitch Henriquez na een hardhandige arrestatie. Twee agenten zouden hem verstikt hebben en buitensporig geweld hebben toegepast. Zij staan daarom voor de rechter. Een forensisch arts beweert in een nieuw rapport, dat pas vorige maand aan het licht kwam, dat Henriquez overleed aan een hartstilstand als gevolg van een hartritmestoornis. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de verdediging.

De rechtbank heeft ook nader onderzoek gelast. Een derde medicus, een forensisch arts, moet een oordeel vellen over de discussie waaraan Henriquez overleden is.

Inhoudelijke behandeling
Eerder waren vijf procesdagen uitgetrokken voor de rechtszaak. De rechtbank besluit nu dat er extra procesdagen moeten komen omdat de experts ter zitting gehoord moeten worden. De inhoudelijke behandeling vindt nu plaats tussen 13 en 24 november, zodat er 21 december een uitspraak gedaan kan worden.

Still van een van de video’s die zijn gemaakt van de arrestatie van Henriquez, die bewusteloos in het politiebusje wordt getild

De rechtbank noemt het uitstel ‘heel erg jammer’, ook omdat zij niet rekende op verder onderzoek. De verdediging had er op de eerste pro-formazitting op 20 februari niets over gezegd. Volgens de advocaten van de verdediging deden zij dat niet omdat zij toen nog niet wisten of het rapport wel in het voordeel van de agenten zou uitvallen.