Gevolmachtig Minister van Aruba Alfonso Boekhoudt - foto: Arubahuis

Gevolmachtig Minister van Aruba Alfonso Boekhoudt – foto: Arubahuis

DEN HAAG – Gevolmachtigd minister van Aruba Alfonso Boekhoudt noemt het in een eerste reactie ‘correct’ dat het voorlopige resultaat over de lijkschouwing van Mitch Henriquez vandaag bekendgemaakt is. Daaruit blijkt dat Henriquez zondag om het leven is gekomen door verstikking.

Boekhoudt: “Feit dat nu blijkt dat hij is overleden door verstikking maakt de pijn van de familie niet minder, maar het geeft wel aan dat de waarheid boven komt. De waarheidsvinding is van belang voor de familie.”

Pieter Hofmann in gesprek met Alfonso Boekhoudt

Openbaar Ministerie
In eerste instantie verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) dat de arrestant onderweg naar het politiebureau onwel geworden was. Later bleek uit filmpjes dat Henriquez door hardhandig politieoptreden verstikt is.

“Het zou het Openbaar Ministerie sieren als ze excuses zouden maken naar de familie toe”, zegt Boekhoudt. De familie en het Arubahuis dringen daar overigens niet op aan. “De familie heeft gerechtigheid gevraagd, geen excuses.”

Repatriëring
Eerder vandaag is het lichaam vrijgegeven. Het Arubahuis ondersteunt bij de repatriëring omdat de familie hem wil begraven op het eiland. Volgens Boekhoudt is niet duidelijk of hij verzekerd was of niet. “Hij had geen reisverzekering, maar we willen die zorg van de familie wegnemen. Wij zorgen dat het lichaam gerepatrieerd wordt en dat het betaald wordt.”

Daarmee is volgens de gevolmachtigd minister niet gezegd dat het Arubahuis opdraait voor de kosten. Die kunnen ook door bijvoorbeeld de verzekering of de gemeente Den Haag betaald worden.

Door Pieter Hofmann