Moeder Maria en zus Jermaine bij een uitvergrote foto van Mitch - foto: Sharina Henriquez

Moeder Maria en zus Jermaine bij een uitvergrote foto van Mitch – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Een stille tocht is op Aruba in voorbereiding zodra het lichaam van Mitch Henriquez (42) arriveert. De familie zal daarbij aanwezig zijn, zo vertelt moeder Maria (66) vlak nadat het nieuws bekend is geworden dat haar zoon door verstikking om het leven is gekomen tijdens zijn arrestatie.

De familie wil liever niet reageren op het politieoptreden. De afspraak is dat ze eerst Mitch willen begraven. In de huiskamer van Maria reageren sommige familieleden en vrienden toch heftig. Een nicht die de video’s heeft gezien kan het niet begrijpen waarom Mitch bewusteloos ‘als een stuk vuil’ in de politiebus is gesleept.

Teveel geweld
Dat er mogelijk discriminatie in het spel is, dat denken de meeste familieleden niet. Eerder dat er teveel geweld door een aantal agenten is gebruikt. Ze benadrukken dat er ook ‘goede’ agenten zijn. Bovendien is een van de agenten die aanwezig was tijdens de arrestatie een Arubaan.

Maria heeft de video’s niet gezien en ze wil dat ook niet. Wel wil ze dat ouders hun kinderen die in Nederland studeren of nog gaan, waarschuwen voor wat er is gebeurd. Ze vertelt vooral haar zoon erg te missen, die sinds de scheiding bij haar woonde. Het is ook belangrijk voor de familie dat uit de test is gebleken dat Mitch geen drugs had gebruikt of teveel alcohol op had.

Sfeermaker
Ze willen dat de buitenwereld hem ziet zoals zij hem kennen: iemand die zijn moeder veel hielp en de sfeermaker was. Hij voedde drie kinderen op; twee uit een eerdere relatie van zijn inmiddels ex-vrouw en samen kregen ze dertien jaar geleden een zoon. Mitch was ook in Nederland omdat de oudste dochter hoogzwanger is.

Moeder Maria met een kinderfoto van Mitch - foto: Sharina Henriquez

Moeder Maria met een kinderfoto van Mitch – foto: Sharina Henriquez

De overtocht en begrafenis wordt betaald door het Arubahuis en de gemeente Den Haag. Moeder Maria vertelt dat ze een mail van de burgemeester daarover heeft gekregen. Een vriendin roept boos dat Den Haag eigenlijk alles moet betalen. Maria reageert niet en laat even later jeugdfoto’s zien van Mitch, een blond kind, en vertelt over zijn vader die al op 45-jarige leeftijd overleed aan kanker. “Mitch was mijn maatje. Echt, hij was altijd vrolijk”, snikt zus Germaine, die de familie Cherry noemt.

De bedoeling is dat de stille tocht vanaf de luchthaven vertrekt zodra het lichaam van Mitch aankomt en dan de lange weg naar de begrafenisonderneming vervolgt. De familieleden in Nederland organiseren zaterdag een stille tocht in Den Haag.

Door Sharina Henriquez