Mitch Henriquez. foto: Facebook

Mitch Henriquez – foto: Facebook

HILVERSUM – Gerald Roethof, één van de advocaten van de nabestaanden van Mitch Henriquez, ergert zich aan de handelwijze van het Openbaar Ministerie (OM). Op een bijeenkomst op 29 februari kunnen de advocaten van de vijf verdachte politieagenten in de zaak hun onderzoekswensen indienen.

Dat vindt achter gesloten deuren plaats. Ook de advocaten van de nabestaanden hebben, tegen de zin van Roethof, geen toegang.

Volgens het OM is bij wet geregeld dat een regiezitting besloten is. “Het maakt in feite deel uit van een lopend onderzoek. Om dat onderzoek niet te verstoren, vindt het in beslotenheid plaats: alleen met de rechter-commissaris, de officier van Justitie en de advocaat van de verdachten”, aldus woordvoerder Ilse de Heer.

Roethof: “Het is een keuze van het OM. Ik had het liever anders gezien. Er is lang gevochten voor openbare strafprocessen, zoals die horen in een democratische samenleving. Dit heeft niet mijn voorkeur en dan druk ik me eufemistisch uit.”

Kritisch volgen
“Als advocaat van het slachtoffer of de nabestaanden heb je een zeer beperkte rol helaas”, gaat Roethof verder. Hij kan wel bedenken wat hij zou doen als hij wel toegang had. “Ik zou een en ander kritisch volgen. Ik zou de officier van Justitie proberen duidelijk te maken waar de schoen wringt zodra ik zie waar de advocaat van de verdachten naartoe gaat.”

Het OM wil niet reageren op de vraag of het ontbreken van de advocaten van het slachtoffer niet een gemiste kans is. Ook zwijgt het OM over de vraag of de privacy van de verdachte politieagenten beter beschermd wordt vanwege hun beroep.

Het is niet de eerste keer dat het OM onder vuur ligt. Toen Mitch Henriquez in juni 2015 overleed door politiegeweld kreeg het OM kritiek omdat het een persverklaring, afkomstig van de politie, ongewijzigd overnam. De politie beweerde dat Henriquez onwel werd in een politiebusje, maar camerabeelden toonden aan dat dat niet waar was.

Traag
In november 2015 bekritiseerde Richard Korver, een andere advocaat van de nabestaanden, de trage werkwijze van het OM. Het OM heeft nog meerdere maanden nodig om een beslissing te nemen over een eventuele vervolging. “Maar hoeveel precies is niet te zeggen.”

Door Pieter Hofmann