Arubaanse persconferentie via videoverbinding in Nederland - foto: Emil Andel

Arubaanse persconferentie via videoverbinding in Nederland – foto: Emil Andel

DEN HAAG – “Je kunt pas ingrijpen als door de begroting sprake is van een structureel onaanvaardbare situatie die tot acuut gevaar leidt”, aldus Arjen van Rijn, bijzonder hoogleraar staatsrecht van de Universiteit van Curaçao, over het optreden van de Nederlandse regering wat betreft de financiën van Aruba. “Dat is niet het geval. Integendeel.”

Van Rijn adviseerde de Arubaanse regering begin juli over het ingrijpen van Nederland, waarbij hij hen antwoord gaf op vragen over de bevoegdheden van de Gouverneur van Aruba. Hij concludeerde hierin verder onder meer dat de gouverneur geen zelfstandige bevoegdheid heeft een door de Staten goedgekeurde begroting te weigeren. Van Rijn woonde maandag de persconferentie bij die premier Mike Eman en zijn kabinet gaven voor de Nederlandse pers via een videoverbinding. Aanleiding hiervoor is de hongerstaking van de premier sinds vrijdag.

Verslag van de persconferentie van Mike Eman in Nederland (bijdrage: Emil Andel)