Mitch Henriquez. foto: Facebook

Mitch Henriquez – foto: Facebook

ORANJESTAD — Dat de Rijksrecherche heeft geconcludeerd dat Mitch Henriquez door politiegeweld is omgekomen en dat betrokken agenten misschien vervolgd worden, is voor politici in Aruba niet genoeg. Zowel regeringspartij AVP als oppositiepartij MEP willen dat politiegeweld aan banden wordt gelegd.

“Mijn gedachten gaan uit naar zijn moeder Maria, zijn kinderen en zijn zusters”, zegt MEP-leider Evelyn Wever-Croes. “Het moet toch heel erg zijn om te lezen hoe hij is vermoord.”

Reactie van het Arubahuis in Nederland op het rapport. Videoverslag door John Samson:

De daders moeten zo spoedig mogelijk worden berecht, vindt Wever-Croes. “Alleen als dat achter de rug is kan er een zekere afsluiting zijn in deze zaak, met name voor de familie. Ik zal mijn collega Kamerleden in Nederland verzoeken om druk te blijven uitoefenen. Justitie in Nederland moet hier lering uit trekken zodat onnodig politiegeweld tot een minimum wordt beperkt. Dat zou een mooie nalatenschap van Mitch zijn.”

Verbod nekklem
AVP-fractielid Desiree Da Sousa-Croes zegt de conclusies te hebben verwacht gezien de foto’s, films en verhalen na de dood van Henriquez. Toch is haar fractie geschokt door de ernst van de mishandelingen. “Het is bovenal verdrietig dat een grapje tot zo’n gewelddadige dood heeft geleid. We zullen het verdere strafproces volgen. We rekenen erop dat met de familie van Mitch respectvol wordt omgegaan en dat de overledene met waardigheid wordt behandeld. Maar boven alles dat uit de dood van Mitch lering wordt getrokken. Dat onder meer het gebruik van de nekklem wordt verboden en dat het optreden van politie, ook in het verleden, onder het vergrootglas komt.”

Volgens Da Sousa-Croes moet de Arubaanse minister van Justitie Dowers bij zijn Nederlandse collega Ard Van der Steur aandragen dat er een verbod komt op hantering van de nekklem bij arrestaties. “Dat is het enige wat wij hier voorzichtig kunnen doen.”

Consequenties
AVP-fractieleider Rene Herdé: “Het gaat erom dat in de rechtsstaat de regels in alle vergelijkbare situaties worden toegepast en dat elke burger – in alle landen van het Koninkrijk – er zeker van is dat zijn veiligheid gewaarborgd is. Gebeurt dat niet, dan moeten de consequenties, ook voor de geweldplegers, vooraf bekend zijn. Daar gaan wij ervan uit. Dat gaan wij ook in deze zaak eisen.”

Door Ariën Rasmijn