De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed zondag na een hardhandige aanhouding in Den Haag - foto: Facebook

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed zondag na een hardhandige aanhouding in Den Haag – foto: Facebook

ORANJESTAD — Arubaanse politici zijn opgelucht over hoe snel de Rijksrecherche met voorlopige conclusies is gekomen in de zaak rond de dood van Mitch Henriquez. De Arubaan overleed zondag na een hardhandige arrestatie in Den Haag.

AVP wil weten of het mogelijk is om het arrestatieprotocol in Nederland aan te passen en MEP vindt dat het Nederlandse OM voortaan voorzichtiger om moet gaan met hun verklaringen aan de pers.

Ariën Rasmijn in gesprek met AVP-fractielid Desiree De Souza-Croes en MEP-leider Evelyn Wever-Croes

AVP-fractielid Desiree De Souza-Croes zegt tevreden te zijn dat het voorlopig rapport van de Rijksrecherche zo snel naar buiten is gebracht. Haar fractie hoopt dat de rust zo terug kan keren in Den Haag.

Verder wil de AVP-fractie nieuwe vragen stellen aan de Nederlandse minister van Justitie, onder meer over mogelijke wijzigingen in het arrestatieprotocol. Deze communicatie verloopt via de Arubaanse minister van Justitie Arthur Dowers. Tenslotte wil de AVP-fractie het thema discriminatie meer aandacht geven in komende edities van het Interparlamentair Koninkrijksoverleg (IPKO).

MEP-leider Evelyn Wever-Croes vindt dat het OM in Nederland voortaan voorzichtig moet zijn met volgende uitlatingen, aangezien het eerste persbericht dat later werd ingetrokken volgens haar ook de aanleiding was voor de rellen in Den Haag. Wever-Croes wil nog niet vooruitlopen op mogelijke verdere stappen vanuit haar fractie, die als een van de eersten schriftelijk een onafhankelijk onderzoek eisten bij de Nederlandse regering.

De partijleider wacht nog op een officiële verklaring en op reacties van Kamerleden in Nederland, die aan haar zouden hebben beloofd een spoeddebat aan te zullen vragen met de Nederlandse minister van Justitie.

Door Ariën Rasmijn