Foto: John Samson

Een demonstrant toont een portret van Mitch Henriquez - foto: Pieter Hofmann.

Een demonstrant toont een portret van Mitch Henriquez – foto: Pieter Hofmann.

Een man met een sjaal wordt afgevoerd door ME’ers die hem in een wurggreep houden. “Niet meteen vermoorden, hè?”, sneert een omstander cynisch. Sinds het overlijden van Mitch Henriquez, die zondag stierf door politiegeweld, is de sfeer in de Schilderswijk broeierig.

Eerder op de dag verbiedt de burgemeester een demonstratie bij het politiebureau aan De Heemstraat. Evengoed meldt zich een groep mensen bij het bureau. Sommigen tonen portretten van Henriquez aan de media, die in groten getale aanwezig zijn. De politie eist dat iedereen vertrekt. Op een enkele arrestatie na verloopt dat goed.

Luister naar het broeierige protest in de Schilderswijk (bijdrage John Samson)

Na zonsondergang komt het tot grote ongeregeldheden op het Hobbemaplein. Groepen jongeren gooien met vuurwerk en stenen naar de politie. De Mobiele Eenheid voert uren lang diverse charges uit en probeert het plein schoon te vegen. In de nabije omgeving komt het tot brandstichting en worden tramhokjes en winkelruiten vernield.

Een vrouw houdt de Arubaanse vlag stevig vast tijdens de protestacties in Den Haag, terwijl de Mobiele Eenheid klaar staat om de mensen uit straten te vegen. - foto: John Samson

Een vrouw houdt de Arubaanse vlag stevig vast tijdens de protestacties in Den Haag, terwijl de Mobiele Eenheid klaar staat om de mensen uit straten te vegen – foto: John Samson

Weinig Arubanen
Vergeleken met maandag zijn er weinig Arubanen. Een jonge vrouw staat bij een linie van de Mobiele Eenheid aan de rand van het plein en de Arubaanse vlag stevig vast. “Het is niet alleen maar om Mitch, maar om het geweld van de politie tegen de burger in het algemeen. Ik voel me veiliger met de burgers dan met de politie”, vertelt de Arubaanse nog vlak voordat de ME’ers ingrijpen.

Kat-en-muisspel
De sfeer wordt met de uren grimmiger, maar zeker niet iedereen op straat behoort tot de relschoppers. Vanaf balkons en straathoeken kijken buurtbewoners naar het kat-en-muisspel tussen de ME en de ruziezoekers. Volgens de meesten zijn de oproerkraaiers geen buurtbewoners.

Vrienden en agenten ontfermen zich over een gewonde man tijdens rellen in de Schilderswijk. Foto: Pieter Hofmann.

Vrienden en agenten ontfermen zich over een gewonde man tijdens rellen in de Schilderswijk – foto: Pieter Hofmann

Een gewonde twintiger wordt weggedragen door vrienden en agenten, die hem vlakbij het politiebureau neerleggen. Hij heeft een klap gehad (‘zonder aanleiding, op zijn achterhoofd!’), nu rollen zijn ogen even naar achteren. “Mevrouw, ik denk dat u de situatie onderschat hoor!” sputtert een vriend tegen als een agente de situatie nog even aan wil kijken.

Eenmaal in een stabiele zijligging gaat het langzaam beter. Medische hulp is onderweg, maar de man moet minstens een half uur wachten tot de ambulance arriveert: het voertuig komt nauwelijks door de afzettingen van de ME.

Beelden van het tweede protest in Den Haag na de dood van Mitch Henriquez: