Foto: Sharina Henriquez

SCHIPHOL – De nabestaanden van Mitch Henriquez vinden het volgens advocaat Gerald Roethof ‘verschrikkelijk’ dat de zaak opnieuw uitgesteld wordt. Reden is dat de rechtbank nader onderzoek naar de doodsoorzaak van Henriquez heeft gelast. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens de tweede pro-formazitting in de rechtbank op Schiphol.

Volgens Alex Dijkhoff, een neef van Henriquez, is het heel belangrijk voor de familie om de zaak zo snel mogelijk af te sluiten. “Zodat we met de verwerking ervan kunnen beginnen. Het duurt te lang.”

Advocaat Gerald Roethof en neef Alex Dijkhoff in gesprek met Pieter Hofmann

Identiteit verdachten
Richard Korver, advocaat van de nabestaanden, heeft opnieuw het vrijgeven van de identiteit van de verdachte agenten bepleit. Hij deed al een eerder verzoek aan de rechtbank en spande later een kort geding aan. Korver vindt dat het rechtsbeginsel van openbaarheid van de rechtsgang geschonden wordt. “Van enige controleerbaarheid is geen sprake.”

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het een herhaling van zetten en benadrukt dat het OM verantwoordelijk is voor het uitvoeren van een eventuele straf.

Bedreigingen
De verdediging wijst op de bedreigingen aan het adres van de verdachte agenten. Verdachte DH02, zoals de tweede verdachte wordt aangeduid, vreest voor de veiligheid van zijn gezin als zijn naam bekend wordt. Dijkhoff, over de bedreigingen: “Als we alle bedreigingen op sociale media serieus gaan nemen dan kan driekwart van Nederland zich wel gaan beveiligen.”

De rechtbank beslist op 20 april over de bekendmaking van de identiteiten van de verdachten. Dat kan ook onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld dat alleen de advocaten van de nabestaanden mogen weten om wie het gaat. De rechter heeft naar eigen zeggen de blanco strafbladen van de twee verdachten al ingezien.

Parlementair waarnemer
De Arubaanse parlementariër Desiree de Sousa-Croes woont de zitting bij als waarnemer namens de Staten van Aruba. “Bij ons is het nooit voorgekomen dat de namen van verdachten niet zijn vrijgegeven. Omdat er in het begin ook een aantal fouten zijn gemaakt en de namen niet worden gegeven zijn er twijfels (over een correcte rechtsgang). Ik hoop dat die weggenomen worden.” Het Statenlid zegt een goed gevoel te hebben overgehouden aan haar bezoek vandaag.