Oudste zus Lila en jongste zus Sherry leggen een krans bij het graf van hun broer Mitch Henriquez - foto: Sharina Henriquez

Oudste zus Lila en jongste zus Sherry leggen een krans bij het graf van hun broer Mitch Henriquez – Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Een handjevol familieleden, onder wie de twee zussen van Mitch Henriquez, legden woensdag een krans bij zijn graf. Er is op Aruba zelf  amper aandacht voor hun landgenoot die een jaar geleden in Nederland door politiegeweld om het leven kwam.

Alle drie de fracties in het Arubaanse parlement besloten wel een gezamenlijke brief met vragen te sturen aan de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid. Volgens parlementslid Xiomara Ruiz Maduro, die ook bij de kranslegging was, is de belangrijkste vraag in de brief: “Of de familie en ook de Arubaanse samenleving kan rekenen op gerechtigheid in deze zaak.”

Een videoreportage door Sharina Henriquez

Volgende week gaat zus Lila naar Nederland, waar ook de moeder van Mitch al is, om meer te horen van het onderzoek door de Nederlandse justitie. De familie heeft inmiddels ook via haar advocaat vernomen dat het onderzoek is afgerond en dat het Openbaar Ministerie voor het einde van de zomer beslist of het de vijf verdachte politieagenten gaat vervolgen.

Bij het graf leest Lila nog een verklaring voor: “Als familie zien we graag op de kortst mogelijke termijn dat er gerechtigheid komt. Dat duurt nu erg lang en het onderzoek vindt bovendien niet in de openbaarheid plaats. Dat laatste is een aspect dat ons als familie al langer zorgen baart.”

Shock
Over de magere aandacht op Aruba, in tegenstelling tot Nederland waar maandag nog een demonstratie werd gehouden, zegt Lila Henriquez: “Ik kan dat niet beïnvloeden. Ik wil zoveel uit volle borst schreeuwen. Maar ja, we moeten gewoon afwachten. En dat is heel moeilijk voor ons.”

Maduro ziet als verklaring dat Aruba nog steeds in shock verkeert. Ze zegt ook dat het ‘niet in de cultuur van Arubanen zit om boos te zijn, en dat er vooral aandacht is geweest door te bidden’. “Zowel voor het slachtoffer als voor de daders.”

Door Sharina Henriquez