WILLEMSTAD – “We zetten heel zwaar in op vuurwapens”, zegt Roger Bos. Hij is een half jaar geleden aan de slag is gegaan als procureur generaal (PG) voor Curaçao, Sint-Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba).
“In de strijd tegen de instroom van zware wapens zoeken we samenwerking met de immigratiedienst, de douane, de marechaussee, de kustwacht en mensen van de marine. We zitten op regelmatige basis bij elkaar. Dat willen we stimuleren omdat het effectiever is om samen een gecoördineerde klap uit te delen.”
Smokkel uit Venezuela
Het gaat niet alleen over wapens, legt Bos uit. “Een deel daarvan komt vaak met fruitbarkjes (bootjes) uit Venezuela, maar dan zijn er niet alleen wapens aan boord, ook vrouwen die hier misbruikt worden in de prostitutie en vaak ook drugs. Die gecombineerde ladingen opsporen is een van de grote problemen die we aanpakken.”
Bos benadrukt: “Er komen forse hoeveelheden wapens binnen. De keren dat we ze gepakt hebben, zien we wat er aan boord zit. Je kan tweehonderd wapens in beslag nemen maar als er op het volgende barkje 40 wapens tegelijk binnenkomen – of meer – wordt het probleem niet opgelost.”
Goed georganiseerd
“Het zijn trajecten waarvan we zeker weten dat er op Curaçao mensen zijn die zich met deze organisatie bemoeien”, zegt Bos over smokkel via de fruitbarkjes. “Als er zo’n bootje aankomt moet de lading opgevangen worden, is er een vrachtauto die de lading ergens naar een bepaalde plek brengt. Dus er is een organisatie en er zijn bepaalde mensen die daar beter van worden, die geld krijgen en er baat bij hebben dat er mensen vanuit Venezuela met wapens of drugs deze kant uit komen.”
‘We weten dat er veel Venezolanen op Curaçao zijn en dat we niet alles kunnen pakken, jammer genoeg’ – Roger Bos
“Wij zien geen overheidshand in Venezuela die helpt voorkomen dat die ladingen worden verscheept”, zegt Bos. ‘Maar we zien ook niet dat het gestimuleerd wordt dat het deze kant opkomt. Die verhalen circuleren, maar kloppen niet.”
Witwassen?
Wordt dat geld verdiend met smokkelwaar hier ook witgewassen? “We zijn volop bezig om met trustkantoren paal en perk te stellen aan het witwassen van crimineel geld. We hebben niet de illusie dat je hier dan niet meer wit kunt wassen, dus dat gebeurt.”
“We voeren de dialoog met iedereen in de financiële sector, maar we hebben best behoefte aan meer mensen voor onze Financial Investigation Unit”, geeft de PG toe.
Grote rechtszaken
|