Wie een illegaal wapen inlevert, krijgt 100 gulden.

Wie een illegaal wapen inlevert, krijgt 100 gulden.

WILLEMSTAD – In de strijd tegen de criminaliteit komt er een anonieme kliklijn, kunnen illegale wapens zonder vervolging worden ingeleverd en zullen ‘road blocks’ en ‘checkpoints’ worden ingevoerd tijdens het preventief fouilleren.

 
Ook wordt het atrako-team van de politie per 1 september met tien man versterkt. Dit alles maakt onderdeel uit van het pakket maatregelen dat minister van Justitie Nelson Navarro vorige week aankondigde in een nationale rede. De anonieme kliklijn wordt beheerd door het Openbaar Ministerie en niet, zoals gebruikelijk, door de politie.

 
Minister Navarro geeft uitleg over de nieuwe maatregelen


Anoniem
Navarro stelt dat de perceptie bestaat dat de bevolking de politie niet vertrouwt en bang is dat er informatie wordt doorgegeven. “Ik ga er niet op in of die angst terecht is, maar daarom hebben we ervoor gekozen dat de lijn door het OM wordt aangestuurd, waarbij de anonimiteit gegarandeerd is.”

Honderd gulden per wapen
Tot 31 augustus krijgt iedereen de kans om zijn illegale wapen in te leveren bij De Tempel, het gebouw van het OM aan het Wilhelminaplein. Tussen zeven uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds is dit mogelijk, maar een telefoontje naar 0800-TA BASTA (8222782) is gewenst om te voorkomen dat mensen met een wapen bij het OM naar binnen lopen. “Wij geven u honderd gulden voor elk echt vuurwapen”, laat Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jongh weten. Wie anoniem een tip doorgeeft waar een illegaal wapen zich bevindt, kan bij daadwerkelijke vondst ook een beloning krijgen, afhankelijk van het soort wapen dat wordt gevonden.

Intimidatie
Wie vanaf 1 september betrapt wordt met een illegaal wapen, kan rekenen op een ‘harde strafrechtelijke vervolging’, aldus het OM. Navarro liet tijdens de persconferentie duidelijk weten dat intimidatie van agenten die preventief aan het fouilleren zijn niet wordt getolereerd. In de afgelopen twintig jaar zijn zowel het vertrouwen als het respect voor de politie verloren gegaan. “Maar ik ben heel duidelijk: Als je instructies krijgt, werk je mee. Als je denkt dat je op de politie kunt schieten, zal de politie keihard terugslaan.”

Door Anneke Polak