De nachtclub is de komende weken gesloten - foto: The Alley

De nachtclub is de komende weken gesloten – foto: The Alley

WILLEMSTAD – Surveillancecamera’s in en om de club, beveiliging bij de deur en binnen en regelmatig overleg met de politie: eigenaar van club The Alley, Michael Cijntje, deed naar eigen zeggen alles om incidenten te voorkomen. Toch werd vorige week een wapen binnengesmokkeld en werden twee jongvolwassenen midden in de tent doodgeschoten.

Naar verluidt gaat het om een uit de hand gelopen ruzie waarbij een van de slachtoffers per ongeluk werd geraakt, de ander moedwillig. Het wapen is volgens Cijntje binnengekomen nadat een beveiliger werd omgekocht. “Alles is van tevoren georganiseerd. Ze wilden dat iedereen zag dat die jongen gewoon kon worden doodgeschoten.”

Cijntje zit al 26 jaar in de horeca en heeft nooit eerder zoiets meegemaakt. “Je werkt als ondernemer om dit te voorkomen, want het kan je ondergang zijn. Je wilt alles doen om de veiligheid te garanderen, maar tegen bendes, afrekeningen en georganiseerde schietpartijen kan niemand op. Dit had overal kunnen gebeuren.”

Directeur van Downtown Management Organization (DMO) Raygen Zuiverloon hoopt dat er meer zal gebeuren om zulke incidenten te voorkomen. “Ik vind het verschrikkelijk dat zoiets gebeurt. Ik hoop dan ook dat er scherper wordt gelet op alles om incidenten in het nachtleven te voorkomen.”

Niet bang
De schietpartij is niet het enige incident dat de gemoederen op de eilanden. Een politieagent op Bonaire werd twee weken terug doodgeschoten tijdens een achtervolging en het Openbaar Ministerie bevestigt dat de toevoer van illegale wapens onvermoeid doorgaat.

Toch denkt politieagent Tico Ruiter van het Korps politie Curaçao niet dat het gevaarlijker wordt op de eilanden. “Er gebeuren altijd dingen, maar het komt nu meer in de sociale media. Iedereen praat erover. Hierdoor zijn wij ons ook bewuster van de gevaren en hoe gemakkelijk er soms een wapen wordt gepakt.”

Ruiter vertelt dat zijn team altijd voorbereid naar een plaats delict gaat en er van tevoren een risicoanalyse wordt gemaakt. “We weten dat er wapens in omloop zijn en natuurlijk kan er iets misgaan: een chemicus kent ook de risico’s van het vak, maar ik ben niet bang. Mijn partner slaakt overigens wel altijd een zucht als ik ’s avonds weer de deur inloop.”

Actieplan
Twee jaar geleden startte het project ‘Ta Basta Awor’ om illegale wapens op te sporen en te verminderen. Inmiddels is dit afgerond en bij zowel het OM als de politie zijn nu geen plannen voor een soortgelijk project. “Het is net een week geleden dus momenteel zijn we niet bezig met projecten zoals het Ta Basta Awor project”, vertelt woordvoerder van de politie Imro Zwerver. “Maar, ik sluit niet uit dat er acties komen.”

Het Openbaar Ministerie heeft deze week haar visie op criminaliteitsbestrijding voor de komende jaren bekendgemaakt. Terwijl het OM eigenlijk slechts de taak heeft tot vervolging, geeft ze aan meer betrokken te willen zijn bij de gehele bestrijding: “Het OM wil een toegankelijke veiligheidspartner zijn, die als gelijkwaardige partij het overleg en de samenwerking zoekt met relevante partijen.”

The Alley dicht
Cijntje moet alles eerst even laten bezinken en heeft zijn club voorlopig even gesloten. “Ik moet hier even over nadenken en dan kijken hoe ik verderga”, zegt hij aangeslagen.

Door Elisa Koek