Ferdinand Bakx werd tijdens een achtervolging van het leven beroofd door schoten. Foto: Live99FM

Ferdinand Bakx werd tijdens een achtervolging van het leven beroofd door schoten. Foto: Live99FM

KRALENDIJK – De 45-jarige politieagent Ferdinand (Ferry) Bakx is op Bonaire om het leven gekomen tijdens zijn werk. Bakx komt uit Nederland en werkte sinds 2013 op Bonaire bij het Korps Politie Caribisch Nederland. Gisteravond werd hij tijdens een achtervolging doodgeschoten.

De daders, die waarschijnlijk een gewelddadige overval pleegden, zijn nog voortvluchtig. “We proberen alles te doen om hen te vinden”, zegt Hoofdofficier van Justitie BES, Henry Hambeukers. “Iedereen die kan helpen, doet zijn best en dit is ook nodig.”

Luister naar een verklaring van Hoofdofficier van Justitie OM BES, Henry Hambeukers

De agent reageerde gisteravond rond 22.00 uur op een melding in een woning. Terplekke bleken de inbrekers nog bij de woning te zijn en sloegen bij het zien van de agenten op de vlucht. Een achtervolging volgde waarbij uiteindelijk schoten werden gelost die Bax fataal werden. “Ik heb begrepen dat dit de eerste keer is dat een agent dood is geschoten”, vertelt Hoofd Communicatie bij Rijksdienst Caribisch Nederland, Lucia Beck. “Iedereen is oprecht geschrokken en emotioneel.”

Ferdinand Baks werd tijdens een achtervolging van het leven beroofd door schoten. Foto: Live99FM

Ferdinand Baks werd tijdens een achtervolging van het leven beroofd door schoten. Foto: Live99FM

Geen aanhoudingen
Ook korpschef van KPCN Jose Rosales beaamt dit. “Zowel de gemeenschap als collega’s zijn geschrokken, hij was een gewaarde collega van ons allemaal.” Dat er nog geen aanhoudingen zijn verricht, is een doorn in het oog van alle instanties. Daarom heeft de politie een tiplijn geopend. “Het is triest dat deze agenten een ernstig incident konden voorkomen, maar daar zo’n prijs voor moesten betalen. We moeten samenwerken met iedereen om de daders op te sporen”, stelt Hambreukers. Tot nu toe zijn er nog geen tips binnengekomen.

Door Elisa Koek