Het bike team - foto: Belkis Osepa

Het bike team – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) is vastberaden het vertrouwen van de Bonairiaanse gemeenschap te winnen met de inzet van een bike team.

 
Vandaag doen tien werknemers van de politie en marechaussee het bikers examen. Vanaf februari gaan de bikers per dag twee extra diensten draaien op Bonaire.

Een reportage van Belkis Osepa

Training
Twee senior trainers van het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn hebben de bikersopleiding verzorgd. Volgens Mark Temmink is het team er klaar voor. Ze hebben tijdens de korte opleiding intensief getraind. “Het was wel even aanpassen door de warmte. Het was leuk om met een gemengd team van de lokale politie en marechaussee te werken. Qua niveau doen ze elkaar niet onder. Wel zijn de Nederlandse collega’s meer gewend om de hele dag op de fiets te zitten.”

 
Door de inzet van het bike team is er meer ‘blauw op straat’. Het politiekorps streeft er ook naar nauwer contact te hebben met het publiek. Inzet van het bikersteam moet daar verandering in brengen.

 
Vertrouwen
Brigadier Fernando Perigault Monte is als leider van het Bike Team Bonaire er zeker van dat het team zal zorgen dat de gemeenschap meer vertrouwen krijgt in de politie. “In Nederland is het precies zo. In de auto ben je afgesloten. Ben je op straat en op de fiets, dan word je gezien. De mensen komen makkelijker op je af. We zijn toegankelijker en we geven de bevolking meer vertrouwen.”

 
Door Belkis Osepa