De politie is actief op zoek naar illegale vuurwapens op de BES-eilanden - foto: Extra Bonaire

De politie is op zoek naar illegale vuurwapens – foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – De politie op Bonaire is actief op zoek naar illegale vuurwapens. Op donderdag 31 oktober vonden vier huiszoekingen plaats in het kader van de operatie ‘Big Red’.

 
Agenten en rechercheurs zijn verschillende woningen binnengetreden in de wijken Nort’i Saliña en Amboina. Er zijn diverse spullen in beslag genomen en een 29-jarige man is aangehouden. De operatie Big Red vindt de komende maanden plaatst.

 
Het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) willen de omloop van illegale wapens en munitie op de BES-eilanden verminderen.

 
Inleveractie
Naast het actief zoeken naar illegale wapens, hebben het OM en het KPCN voor het eerst sinds 10-10-10 een inleveractie opgezet op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De actie moet de integrale veiligheid op de eilanden verhogen.

 
Illegale (vuur)wapens en munitie kunnen op vastgestelde dagen ingeleverd worden zonder dat er gevolgen zijn voor de bezitter, tenzij het wapen is gebruikt bij een misdrijf. Alle overige (vuur)wapens worden in opdracht van het OM vernietigd.

 
Nieuw beleid
Tijdens de actie worden burgers geïnformeerd. Op 1 januari 2014 wordt namelijk het nieuwe integrale vuurwapenbeleid geïntroduceerd. Volgens de Vuurwapenwet BES is het verboden vuurwapens en munitie in bezit te hebben. Ook het thuis bewaren van een vuurwapen is strafbaar. Voorwerpen die lijken op vuurwapens vallen ook onder het verbod.

 
Op 6 en 7 november kunnen burgers illegale (vuur)wapens inleveren in Kralendijk en in Rincon. De inleverdata voor Saba en Sint Eustatius is op 11 en 13 november.

 
Door Belkis Osepa