kist ferry bakx

TILBURG – In Tilburg is vandaag afscheid genomen van Ferry Bakx. De politieman stierf vorige week op 45-jarige leeftijd toen hij een gewapende overvaller achtervolgde. Bakx heeft om die reden een uitvaart met korpseer gekregen.

Een erehaag van tientallen politieagenten begeleidt de kist, gedrapeerd met de Nederlandse vlag, op weg naar het crematorium. Voorop lopen twee drummers. Bij de ingang wacht een aantal hoogwaardigheidsbekleders van de politie hen op. Ze salueren naar de stoet. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur staat naast hen. Politieke gezagsdragers van Bonaire of Caribisch Nederland zijn vandaag afwezig.

De aanwezigen staan op als de familie van de overleden Ferry Bakx de zaal binnenkomt. Foto: Pieter Hofmann.

De aanwezigen staan op als de familie van de overleden Ferry Bakx de zaal binnenkomt – foto: Pieter Hofmann.

Waarnemend korpschef Rosales (Korps Politie Caribisch Nederland) beschrijft Bakx als een vriendelijke, rustige man die wist waar hij over sprak. In drieënhalf jaar bij de KPCN heeft hij volgens hem een ‘onuitwisbare’ indruk achtergelaten.

Bakx wordt door meerdere familieleden en collega’s beschreven als een loyale, bescheiden man die met gortdroge humor gevat uit de hoek kan komen. Die tot leven komt op de motor, achter zijn drumstel en met zijn familie, maar uiteindelijk op tragische wijze het leven laat.

Agenten brengen een laatste saluut aan hun overleden collega Ferry Bakx. Foto: Pieter Hofmann.

Agenten brengen een laatste saluut aan hun overleden collega Ferry Bakx. Foto: Pieter Hofmann.

Laatste saluut
Van der Steur overhandigt de vlag aan Bakx’ weduwe. De collega’s brengen een laatste saluut, begeleid door The Last Post op trompet en een minuut stilte. Op steeldrums wordt het Bonairiaans volkslied gespeeld, waarna de aanwezigen een laatste ronde langs de kist maken.

In totaal keken zo’n 2000 mensen via live stream. Ongeveer 100 mensen, onder wie politie, volgden op Bonaire de plechtigheid samen in landhuis Wanapa.

Door Pieter Hofmann