Meerdere lantaarns in onder andere de Breedestraat, Handelskade en Hanchi Snoa doen het al weken niet. Foto: Aster Speckens

Meerdere lantaarns in onder andere de Breedestraat, Handelskade en Hanchi Snoa doen het al weken niet -foto: Aster Speckens

WILLEMSTAD – Nieuwe klinkers, bankjes langs de weg en veiligheidscamera’s door de hele binnenstad. Punda krijgt het uiterlijk van een moderne stad. Alleen in de avond zet dit idee nog niet door: door het uitvallen van tientallen lantaarnpalen zijn al weken grote delen van de binnenstad in het donker gehuld.

Directeur van Down Town Management (DMO) Raygen Zuiverloon weet van de beperkte verlichting en stelt dat Punda nog een lange weg te gaan heeft. “Het probleem is dat er geen lichtplan is. De lantaarns zouden onderdeel moeten zijn van een verlichte binnenstad met verlichte gebouwen of bars. Het imago en de omstandigheden in Punda moeten verbeteren.”

Op een willekeurige doordeweekse middag is er overal in Punda leven: toeristen maken foto’s, scholieren lunchen op een bankje en werklui slaan de laatste tegels in de grond. Zodra de schemering valt, verandert dit beeld. Winkels sluiten de deuren, toeristen gaan terug naar hun hotels en Punda is grotendeels verlaten.

Wildplassen
Aster Speckens is architect en woont sinds twee maanden middenin Punda. Toen de lantaarnpaal voor haar huis het begaf, ging ze letten op andere lantaarns. “Ik telde steeds meer kapotte palen en ging ze noteren. Met mijn lijstje van ruim 25 kapotte lantaarnpalen ben ik Aqualectra gaan bellen, keer op keer, maar na anderhalve maand nog zonder resultaat. Sterker nog, mijn lijstje wordt steeds langer.”

Meerdere lantaarns in onder andere de Breedestraat, op het Wilhelminaplein en in Hanchi Snoa doen het al weken niet. Volgens Speckens is het niet per se onveilig hierdoor, maar kan het wel zo voelen. “Er ontstaan donkere hoekjes en steegjes. Mensen gaan wildplassen, een jointje roken of ruziemaken op die plekjes. Allemaal niet erg, maar het gebeurt daar, omdat het stiekem kan. Dat zijn geen aantrekkelijke dingen voor toeristen, want verlichting werkt psychologisch.”

Overleggen
Aqualectra blijkt goed op de hoogte te zijn van de kapotte palen. Een medewerker beaamt meteen dat er tientallen kapot zijn, alleen al in Punda. “De lampen zijn van DOW, maar wij moeten ze repareren. Doordat we met de coördinator van DOW moeten overleggen, duurt het lang. Hoe lang, weet ik echt niet.”

Er is volgens Zuiverloon wel veel veranderd de laatste jaren. De overheid werkt samen met de betrokkenen en er is zichtbare actie. Foto: Elisa Koek

Er is volgens Zuiverloon wel veel veranderd de laatste jaren. De overheid werkt samen met de betrokkenen en er is zichtbare actie – foto: Elisa Koek

De reactie van de medewerker sluit aan op het verhaal van DMO-directeur Zuiverloon. Ook hij vertelt dat de verbeteringen in Punda lang duren doordat er niet één organisatie of persoon verantwoordelijk is. “We hebben te maken met aspecten zoals veiligheid, onderhoud, schoonmaak, toegankelijkheid, economische ontwikkeling en marketing. Al deze aspecten beïnvloeden elkaar, maar hebben andere belanghebbenden en vallen onder verschillende ministeries. We zitten redelijk op een lijn nu, er is vooruitgang, maar het duurt lang. Té lang als we kijken naar de rest van de wereld.”

Meer bewustzijn
Er is volgens Zuiverloon wel veel veranderd de laatste jaren. Het bewustzijn over de waarde van Punda is gegroeid. De overheid werkt samen met de betrokkenen en er is zichtbare actie. Ook de veiligheidscamera’s die deze week zijn geplaatst is een grote vooruitgang. Als het ergens veilig is, verbetert het imago ook, stelt Zuiverloon. “Het imago heeft invloed op de komst van bijvoorbeeld horeca. Dit zorgt voor sociale controle en zo heeft alles invloed op de groei van de binnenstad. Mensen willen namelijk wel bij het feestje zijn dus we moeten zorgen dat er een feestje is!”

Door Elisa Koek