De camera's nemen nog niet 24 uur op (foto Elisa Koek)

De camera’s nemen nog niet 24 uur per dag op – foto Elisa Koek

WILLEMSTAD – Twaalf camera’s verspreidt over Punda houden stadsbezoekers in de gaten. Met de beelden die de camera’s opnemen, zouden technisch gezien al ‘boeven’ gevangen kunnen worden.

 
“Deze beelden kunnen en mogen wij ook gebruiken”, vertelt woordvoerder van het Openbaar Ministerie Norman Serphos. Toeristen of Curaçaoënaars die een bezoek brengen aan Punda worden nu niet op de hoogte gesteld van de camera’s.

Elisa Koek in gesprek met Norman Serphos

Een Amerikaans stel dat op vakantie is op Curaçao vindt dit geen probleem. “Ik had eigenlijk niet anders verwacht”, vertelt de 38-jarige dame. “Op drukke plekken waar veel winkels en horecagelegenheden zijn, is dit heel normaal. Voor Amerikaanse begrippen in ieder geval wel.”

 
Niets te verbergen
Ook een groepje jonge Curaçaoënaars is positief over de camera’s. “Ik heb niets te verbergen”, schreeuwt een negentienjarige jongeman terwijl hij zijn shirt demonstratief omhoog trekt richting een fictieve camera. “Ze mogen alles zien wat we uitspoken, ik hoop alleen niet dat mijn moeder meekijkt.” Zijn achttienjarige vriendin is blij met de camera’s. “Ik voel me veiliger om hier ’s avonds rond te lopen nu ik weet dat er camera’s hangen.”

 
Een oudere dame die aan het winkelen is, vindt dat er duidelijk moet worden aangegeven waar er camera’s hangen. “Ik ben blij met de ontwikkeling, maar als de camera’s echt worden gebruikt, hoop ik dat ze ons inlichten. Anders krijg ik er toch een raar gevoel bij, alsof er andere bedoelingen zijn.”

 
Veiligheid
Serphos ziet de camera’s als een positieve ontwikkeling. “In Amsterdam, Rotterdam of New York worden er al jaren mensen gefilmd in de stad om de veiligheid te vergroten. We werken bij het OM ook al een tijd met beelden: kijk naar de moord op Helmin Wiels of de dubbele moord op het Chinese echtpaar. We hebben mensen overal in de omgeving opgeroepen om beelden in te sturen en meestal krijgen we die ook.”

 
PAIS is de politieke partij die eerder vragen stelde over de privacybescherming op het eiland. Volgens fractiemedewerker Nathalie Samson-Coffie hebben de camera’s echter niets te maken met privacywetgeving. “De privacywet draait om persoonsgegevens. Zaken als camera’s staan in het Wetboek van de Strafrecht.” Samson-Coffie is wel verbaasd dat de camera’s al in de binnenstad hangen. “Volgens de wet moeten mensen hiervoor gewaarschuwd worden. PAIS is zeker niet tegen de camera’s, maar dit moet wel op de juiste manier worden geregeld.”

 
Opnemen
Keach Chang, voorzitter van de Curaçao Security Association (CSA), werkt al tien jaar aan een beveiligingssysteem in de binnenstad. De twaalf camera’s in Punda nemen nog niet 24 uur per dag op. Als het aan Chang ligt gebeurt dit uiteindelijk wel. “De gesprekken met de overheid zijn nog in volle gang. We zijn officieel nog nergens aan begonnen.”

 
Hoe lang de camera’s opnemen, houdt hij liever nog even geheim. “Ik wil overvallers niet de kans geven om uit te rekenen hoe lang zij de tijd hebben. Ik kan wel vertellen dat het lang genoeg is om bijvoorbeeld de daders van de recente overval op Freeport Jewelers in beeld te krijgen. Bovendien signaleren de camera’s ook kentekens.”

 
Door Elisa Koek