Minister Nelson Navarro - foto: Leoni Leidel-Schenk

Minister Nelson Navarro – foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Drie doden in twee dagen, vijf in een paar weken en in totaal al negen doden dit jaar. “De situatie op Curaçao is alarmerend. Ik heb al contact gehad met de minister van Justitie in Nederland, ik krijg alle steun van mijn collega’s binnen het Koninkrijk.”

 
Dat zegt minister Nelson Navarro van Justitie, op wie alle ogen zijn gericht nu de ene moord de andere in razend tempo opvolgt. “Het is een bron van zorgen en ergernis, dat het zover heeft kunnen komen in onze gemeenschap”, aldus Navarro. Bij de laatste drie moorden gaat het hoogstwaarschijnlijk om een afreking binnen het criminele circuit. “Mogelijk is er sprake van een drugsdeal die verkeerd is afgelopen.”

Een reportage van Anneke Polak

Gisterochtend werden de levenloze lichamen van de zeventienjarige Shendrick Emanuel Randt en de 23-jarige Nikita Catharina Attaf gevonden. Beide zijn door hun hoofd geschoten. Vannacht is Radio Mas deejay Renzo Soleano overleden in het ziekenhuis, nadat hij thuis werd neergeschoten.

 
Keach Chang, voorzitter van de Curaçao Security Association (CSA), denkt aan georganiseerde misdaad. Hij schrikt niet van deze golf van liquidaties. “Zolang ze in hun eigen achtertuin spelen en ze het eigen circuit opruimen, raakt het de gewone burger niet. Dit heeft niets met overvallen en inbraken te maken en zou dus ook niet gerelateerd moeten zijn aan het veiligheidsgevoel.”

 
Onveilig gevoel
En toch voelt de Curaçaose gemeenschap zich niet helemaal veilig. Vanavond wordt er door een groep bezorgde burgers een manifestatie gehouden op het Brionplein. Bij voldoende opkomst trekt de menigte naar het gouverneursplein om zo hun stem te laten horen. Chang merkt onder de ‘gewone’ misdaad wel dat de overvallers zich steeds beter organiseren en de tijd nemen om hun slachtoffers van tevoren te analyseren.

 
Van georganiseerde bendes die inbraken en overvallen plegen is nog niet echt sprake, stelt hij, en dat wil de CSA tegengaan door alle beveiligingsbedrijven bij elkaar te brengen en zo informatie uit te wisselen. Inmiddels zijn ze in zes openbare gebieden actief met beveiligingscamera’s, waarbij ook door de bedrijven kennis wordt uitgewisseld.

 
Illegale wapens
De minister is ondertussen bezig met een plan van aanpak om zo snel mogelijk het aantal illegale wapens op Curaçao te verminderen. “Het Openbaar Ministerie, het Recherche Samenwerkingsteam, de Kustwacht en het Korps Politie Curaçao hebben een analyse gemaakt van waar de wapens vandaan komen en waar ze het eiland worden binnengebracht. Nu is het zaak om die wapens in beslag te nemen, daar wordt een plan van aanpak voor gemaakt.”

 
De politie staat bovendien op scherp, omdat verwacht wordt dat een nieuwe liquidatie op handen is. “Het is een feit dat men in het criminele circuit geen rekening houdt met leeftijden. Als men een signaal wil afgeven, maakt het niet uit of het om minderjarigen gaat. Dit zal repercussie opleveren, want als het gaat om een afrekening gaat de andere kant ook beginnen. De politie is druk bezig uit te zoeken wie er achter zit om zo snel mogelijk de schuldigen op te kunnen pakken.”

 
Verwaarlozing van jeugd
“Wat we nu meemaken is het resultaat van jarenlange verwaarlozing van onze jeugd”, zegt Navarro. “Onze jeugd denkt dat in het criminele circuit snel geld te verdienen valt. Het gaat om glamour, luxe artikelen, zo snel mogelijk rijk worden en misschien ook wel avontuur. Maar het is een levensgevaarlijk avontuur. Als je een drugsdeal doet en het loopt verkeert, kun je er donder op zeggen dat er een afrekening volgt.”

 
Door Anneke Polak